De boekenlegger is een lustoord voor boekenliefhebbers. Bezoekers komen er niet voor een snel bezoek maar blijven vaak lang neuzen. De Boekenlegger koopt geen boeken, alle boeken worden geschonken. (Foto: Jan Bouwhuis)
De boekenlegger is een lustoord voor boekenliefhebbers. Bezoekers komen er niet voor een snel bezoek maar blijven vaak lang neuzen. De Boekenlegger koopt geen boeken, alle boeken worden geschonken. (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

12,5 jaar boekenliefde aan Vleesstraat

De Boekenlegger in Tiel geeft boeken al ruim 12,5 jaar een tweede leven. Het is een bijzondere boekhandel. Liefde voor het boek wordt gecombineerd met geld inzamelen voor een goed doel. Sinds de oprichting werd meer dan 200.000 euro overgemaakt naar een straatkinderenproject in Tanzania.

Door Bert Leenders

Tiel - De aantrekkelijkheid van een winkelcentrum wordt mede bepaald door kleine speciaal zaakjes. Daarvan is de boekenlegger in de Vleesstraat een mooi voorbeeld.

Bezoekers komen er niet voor een snel bezoek maar blijven vaak lang neuzen. De Boekenlegger koopt geen boeken, alle boeken worden geschonken.

De Boekenlegger werd in mei 2004 opgericht door Wilma van Barschot, Cora Schiltmans en Seija van den Berg. Doel was het inzamelen van geld voor de opvang en begeleiding van straatkinderen in Tanzania. De zus van Wilma, Marga is als ontwikkelingswerker aan dit project verbonden.

Nu ruim 12,5 jaar later heeft de Boekenlegger dankzij de inzet van bijna dertig vrijwilligers, de vele mensen die de boeken gratis aanleveren en de afnemers meer dan 200.000 euro naar dit project kunnen overmaken.

Vrijwilligers

Lou Dalderup en Hans Oosterman zijn twee van die vrijwilligers die graag over deze bijzondere boekenwinkel vertellen. Lou: "Het is hier erg leuk werken als vrijwilliger. We hebben vrijwel allemaal iets met boeken. Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in geschiedenis, kunst en wetenschap. Je vindt hier bijzondere titels, waarmee we vrijwel dagelijks bezoekers blij kunnen maken. Veel titels zijn in de reguliere boekwinkels niet meer te koop. Maar we hebben ook een ruim aanbod in de meer populaire genres zoals romans, thrillers en kinderboeken. De meeste boeken zijn als nieuw. Ook wij gaan met onze tijd mee. Bijzondere boeken zetten we tegenwoordig op internet. Daar staan er gemiddeld zo'n drieduizend op. We maken gebruik van de site van boekwinkeltjes.nl. De omzet via internet is de laatste tijd ongeveer gelijk aan de omzet in de winkel. In de winkel hebben we meer dan 15.000 titels.'

Hans Oosterman: ''Ons gastenboek staat vol met leuke reacties van bezoekers. Naast deze winkel is er een nevenvestiging in Zennewijnen waar ook regelmatig verkoopdagen zijn. Een speciaal team verkoopt onze boeken op de grotere boekenmarkten als Deventer en Dordrecht maar ook in de regio. Ons jubileum vieren we met een grote kortingsactie. Van 10 tot en met 18 november verkopen we ons assortiment voor de helft van de toch al bescheiden prijs.'' Meer info: boekenleggertiel.nl

Meer berichten
Shopbox