De Burense balmagiër in actie met een Alatw: opwippen met links en twee maal met rechts over de bal heen. (Foto: Arno voor de Poorte)
De Burense balmagiër in actie met een Alatw: opwippen met links en twee maal met rechts over de bal heen. (Foto: Arno voor de Poorte) (Foto: Arno de Poorte)

Freestyler Laura Dekker naar NK 2017

De zeventienjarige Laura Dekker heeft de mentaliteit van een echte topsporter. Eigenlijk te grieperig om uit bed te komen schuift ze toch aan voor het geplande interview. Dat tekent de gedrevenheid van deze jongedame met een bijzonder talent. Ze freestylet op hoog niveau. Tijdens het komende NK in Utrecht op 11 november mikt ze op een topklassering.

Door Arno voor de Poorte

Buren - Freestyler Laura heeft er alle vertrouwen in dat ze hoge ogen gaat gooien op het Nederlands Kampioenschap Freestyle. Ze traint er hard voor. Ze maakt trainingsweken van achtentwintig uur. Daarnaast scherpt ze haar skills aan op toernooien en tijdens shows en clinics. Ze houdt graag haar balletjes hoog in het centrum van het pittoreske Buren. Ze krijgt dan veel reacties. "Mensen vinden het extra bijzonder wat ik doe, omdat ik een meisje ben."


Talent

Laura heeft geen idee waar haar talent vandaan komt. Het is een kwestie van tegen aanlopen. Ze spotte op social media dat mensen dit doen. "Het leek me op het moment dat ik het zag meteen superleuk om te doen. Ik ben het gaan proberen en het is mij uitstekend bevallen. Vooral van het kijken naar de basistrucs heb ik veel opgestoken." Ze heeft zich daarna verder ontwikkeld door het bestuderen van video's en het deelnemen aan events van de Nederlandse Freestyle Community. ''Met de mensen uit deze scene heb ik vaak meetings in de grotere steden. Dan trainen we met en leren we van elkaar. Mijn favoriete truc is de Alatw: dan tik ik met links de bal omhoog en ga daarna met rechts twee keer vliegensvlug over de bal heen," verduidelijkt Laura.

Oorsprong

Het freestylen kent volgens Laura in plaats van een duidelijke oorsprong een beweging die geleidelijk ontstaan is. "Het freestylen komt eigenlijk uit alle landen. Het is min of meer een bij elkaar geraapte mix van stijlen. Je ziet wel bijvoorbeeld dat Japanners heel andere trucs brengen. En dat zij andere combo's uitvoeren." Op dit moment weet het jonge talent dat ze de enige is in de Betuwe. "Ik train vaak in mijn eentje. Dan speel ik meestal muziek af van een speciale afspeellijst met veel instrumentaaltjes die 'trap nation' heet. Daarmee blijf ik in een lekker ritme. Ik zou het trouwens best heel leuk vinden om een trainingsmaatje uit de buurt te hebben."

Ambitie

De jonge baltovenares koestert een brandende ambitie: wereldkampioen worden tijdens het WK eind 2018 in Praag. "Ik geniet echt enorm van het vele trainen. Ik heb dan ook een duidelijk doel voor ogen. Door veel freestylevideo's te bekijken krijg ik extra motivatie. Ik vertrouw erop dat anderen dat ook krijgen van mijn filmpjes op YouTube en Instagram."

Meer berichten
Shopbox