De vinders van de schat: v.l.n.r. Mark Volleberg, Cees-jan van de Pol en  Dik van Ommeren. (Foto: HKKEO)
De vinders van de schat: v.l.n.r. Mark Volleberg, Cees-jan van de Pol en Dik van Ommeren. (Foto: HKKEO) (Foto: Jan Woldberg)

Goudschat in streekmuseum Ommeren

Door Jan Woldberg

Ommeren - Op de grens van Lienden en Ommeren, vond Cees Jan van de Pol, lid van de Historische kring Kesteren, met Dik van Ommeren en Mark Volleberg, tussen 2012 en 2016, 31 gouden munten uit de laat-Romeinse tijd. Maandag 13 november worden in het streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren 31 replica's door de vinders onthuld.

Hiermee viert de Historische Kring Kesteren en Omstreken haar vijftigjarig jubileum. Deze schat was zo uniek dat de media bij de presentatie in juni 2017 er uitgebreid aandacht aan besteedde. Voorzitter Chris van Esterik: "Waarschijnlijk zijn de munten verstopt omdat de eigenaar op de vlucht sloeg voor het geweld van de Germanen die het rivierengebied binnendrongen.''

Legerleider

Van Esterik: ''De eigenaar was waarschijnlijk geen Romein, maar een legerleider van de Franken, die door de Romeinen werden betaald in de strijd tegen de Germanen. Mogelijk koos hij een oude grafheuvel als verstopplaats, een herkenningspunt in het landschap om het later makkelijk terug te kunnen vinden. Hij sneuvelde en kon de munten niet meer ophalen. Vermoedelijk is de schat rond 460 na Chr. begraven." Aschheuvel, en de naam van de boerderij tegenover Den Eng, wijzen op zo'n oude grafheuvel.

Formidabel

Bij de opgraving van de muntschat werden op dezelfde plek graven aangetroffen uit de Midden-Bronstijd, ca. 1800 voor Chr. De waarde van de schat in de Romeinse tijd was formidabel: met één gouden muntstuk, met een gewicht van 4,5 gram, kon in de vijfde eeuw een paar honderd kilo graan gekocht worden. De vinders en de eigenaar van het perceel hebben de munten in bruikleen gegeven aan Het Valkhof in Nijmegen.

Bij de opgraving van de muntschat werden op dezelfde plek graven aangetroffen uit de Midden-Bronstijd, ca. 1800 voor Chr. De waarde van de schat in de Romeinse tijd was formidabel: met één gouden muntstuk, met een gewicht van 4,5 gram, kon in de vijfde eeuw een paar honderd kilo graan gekocht worden.

Streekmuseum Baron van Brakell, Ommeren, Provincialeweg 21, 4032 Ommeren. Openingstijden: 1 april t/m 31 oktober: wo, do en vr 13.00-17.00 uur, za 11.00-17.00 uur. November, januari, februari en maart: za 13.00-17.00 uur. December gesloten. Info: streekmuseumbaronvanbrakell.nl.

Meer berichten
Shopbox