De vlucht van de Apachehelikopter maandagavond was een onderdeel van een militaire oefening. Defensie maakte dinsdag bekend dat de oefening doorgaat, maar dat er niet meer boven Zoelmond zal worden gevlogen. (Foto: William Hoogteyling)
De vlucht van de Apachehelikopter maandagavond was een onderdeel van een militaire oefening. Defensie maakte dinsdag bekend dat de oefening doorgaat, maar dat er niet meer boven Zoelmond zal worden gevlogen. (Foto: William Hoogteyling) (Foto: William Hoogteyling)

Apache zorgt voor ongemak in Betuwe

De stroomstoring die maandagavond werd veroorzaakt omdat een legerhelikopter bij Zoelmond tegen een hoogspanningskabel vloog, heeft bij veel mensen voor ongemak gezorgd.

Door Rob Hirschman

Culemborg - Even vreesden bewoners voor een herhaling van een soortgelijk ongeluk in de Bommelerwaard in 2007, toen duizenden huishoudens dagenlang zonder stroom kwamen te zitten. Zo ver kwam het deze keer niet: rond 1 uur 's nachts hadden de duizenden getroffen huishoudens allemaal weer stroom.
Toch zorgde het ongeluk van maandagavond op veel plekken in de Betuwe voor ongemak, zoals bijvoorbeeld in Culemborg. Bij de plaatselijke Albert Heijn werden maandagavond uit voorzorg de deuren gebarricadeerd, uit angst voor plunderaars. De ochtend erna werden veel etenswaren weggegooid, omdat die niet meer vers waren. De winkel ging dinsdag pas om 12.00 uur open. Andere winkels konden eerder al open, maar ook zij hadden last van de storing. ''Ik begrijp wel dat de winkel dicht is", vertelt de Culemborgse Belgin Topçu (45) terwijl ze 's ochtends bij de Albert Heijn voor een dichte deur staat. De medewerker van het Centraal Boekhuis vertelt dat de storing bij haar werkgever voor problemen heeft gezorgd. ''Mijn collega's konden gisteravond niet werken, dus hebben ze me gevraagd of ik vanavond extra kan werken om de orders te verwerken. Natuurlijk doe ik dat." Thuis had ze niet veel last van de storing, al vond ze het wel vervelend. ''We hadden geen bereik op onze telefoons, dus konden we niet zien wat er nu allemaal aan de hand was. En mijn dochter moest na het turnen in het donker terugfietsen."
Geldermalsenaar Frans van Veen (70) was getuige van het helikopterongeluk. Hij was bij een kennis in Asch op bezoek, toen hij rond zeven uur ineens een enorme lichtflits zag. ''Toen ik door het raam keek, zag ik hoe die helikopter aan de grond werd gezet. Alle lichten gingen meteen uit, het was enorm donker. Al heel snel was er brandweer en politie ter plaatse. Ik ben rustig naar huis gereden. Het was wel een vreemd gedoe, zo in het donker. Ik ben thuis maar meteen naar bed gegaan." Hij noemt het 'bizar' dat winkels moesten worden gebarricadeerd uit angst voor plunderaars.
Meerdere verzorgingstehuizen in de regio werden getroffen door de stroomstoring, maar voor bewoners viel de schade mee. De panden van zorgcentra De Betuwe konden een halfuur na het ongeval namelijk door noodaggregaten van stroom worden voorzien. Werknemers die maandagavond eigenlijk vrij waren, werkten langer door of haastten zich vanuit huis naar de zorgcentra om een handje te helpen.

Meer berichten
Shopbox