Logo zakengidstiel.nl


De officiële aftrap van het Conrad project op Lek en Linge in het bijzijn van vele speciale gasten.
De officiële aftrap van het Conrad project op Lek en Linge in het bijzijn van vele speciale gasten.

Lek en Linge in de ban van schrijver Joseph Conrad

In de aula van O.R.S. Lek en Linge in Culemborg vond onder grote belangstelling de officiële aftrap plaats van het Conrad Project. De komende maanden wordt niet alleen op school maar ook in de Gelderlandfabriek uitvoerig aandacht besteed aan schrijver Joseph Conrad en zijn nog altijd belangwekkende boek The Secret Agent.

Culemborg - In 2017 is het 160 jaar geleden dat de vermaarde Pools-Engelse roman- en prozaschrijver Józef Teodor Konrad Korzeniewski, alias Joseph Conrad, werd geboren. Wereldwijd wordt dit jaar aandacht geschonken aan zijn werk en leven. Ook in Culemborg, waar de van oorsprong Poolse regisseur Izabela Pacholec in de Gelderlandfabriek aan het stuk The Secret Agent werkt. Dat wordt in maart 2018 voor het eerst in een Nederlandse vertaling gespeeld. Die vertaling is gemaakt door Ron Bijnen, een gepensioneerd docent die bij Lek en Linge in de mediatheek werkt. Bijnen haalde regisseur Pacholec naar Culemborg én naar school.

Het boek in kwestie is de toneelbewerking van The Secret Agent uit 1923. Conrad herschreef daarvoor zijn eigen roman uit 1906. Bijnen: "We hebben het geluk dat er één Engels manuscript in Nederland is en dat heeft Izabela mogen fotograferen. Op basis daarvan heb ik een vertaling gemaakt."

Die eerste exemplaren van die vertaling werden in de aula van Lek en Linge feestelijk gepresenteerd.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox