Logo zakengidstiel.nl


Claudia Aerts studente uit België bezig met de verborgen schatten van Buren.  (foto: William Hoogteyling)
Claudia Aerts studente uit België bezig met de verborgen schatten van Buren. (foto: William Hoogteyling) (Foto: Cees Hoogteyling)

Ornamenten van kasteel worden geïnventariseerd

Schatten uit de 14e en 15e eeuw worden uit het stof gehaald, door de Belgische studente van Universiteit Antwerpen Claudia Aert. De stukken ornamenten hebben gestaan op de galerij van de binnenplaats van het vroegere kasteel in Buren.

Door Cees Hoogteyling

Buren - In het kasteel, waar Anna van Egmond woonde, werd het huwelijksfeest van Anna met Willem van Oranje gevierd. Toen in de 19e eeuw het kasteel werd afgebroken, werden restmaterialen verkocht en stenen gebruikt voor bouwen van huizen in het stadje. In de diverse gevels zijn ornamenten van het kasteel ingemetseld.

Historicus Coosje Merkelbach, ziet graag dat de verborgen schatten worden herontdekt, schoongemaakt en geïnventariseerd. Mogelijk is straks in één van de musea, het resultaat te zien. Zij zegt daarover: "Ik ben al jaren bezig om deze waardevolle schat te conserveren. Via allerlei wegen ben ik op zoek gegaan naar de juiste mensen. De restanten lagen in een lijkenhokje op het kerkhof en in het Oranje museum. Nu komt er een geschiedenis boven tafel."

Claudia Aerts die deze klus als afstudeerproject heeft: "Dit is geweldig. Het geeft een schat aan info. Deze ornamenten zijn door de Italiaans kunstenaar Vincidor, in Breda gemaakt en per schip vervoerd naar Buren. Ik hoop dat er veel inwoners van Buren zullen zijn, die een stukje kasteel bezitten, langs komen om het te beschrijven."

Voor info, tel. 06-48864706.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox