Logo zakengidstiel.nl


Een volle tafel tijdens de tweede editie van Kerk en Krant.(Foto: Rob Hirschmann)
Een volle tafel tijdens de tweede editie van Kerk en Krant.(Foto: Rob Hirschmann) (Foto: Rob Hirschmann)

Een gesprek dat écht ergens over gaat

Welk nieuws houdt je bezig en wat vinden jij en anderen daar van? Deelnemers aan het initiatief Kerk en Krant gaan daar maandelijks in cultureel centrum Zinder met elkaar over in gesprek.

Door Rob Hirschmann

Tiel - De vrijspraak van piloot Julio Poch, het bezoek van de Paus aan Myanmar, de slechtere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers op de sociale werkplaats: zomaar een aantal onderwerpen die de revue passeren tijdens de tweede editie van Kerk en Krant, een initiatief van de protestantse gemeente in Tiel. De vijftien bezoekers hebben elk een krantenstuk meegenomen. Trouw domineert, maar ook De Volkskrant en De Telegraaf worden op tafel gelegd.


Diepgang

Gespreksleider Karin Spelt (57) bijt op deze donderdagavond het spits af. Ze legt aan de nieuwe bezoekers uit wat de gedachte achter de bijeenkomst is. "We willen de tijd nemen voor meer diepgang in gesprekken. Daar kom je in het dagelijks leven niet aan toe. Het is goed om bij elk onderwerp verschillende invalshoeken te horen." Ze heeft er bewust voor gekozen om het gesprek niet in de kerk te voeren, maar in cultureel centrum Zinder. "Sommige mensen willen liever niet naar de kerk. Daarom hebben we voor een openbare ruimte gekozen. Iedereen is namelijk welkom." Ze hoopt dat in de toekomst er meer mensen uit verschillende lagen van de samenleving.


Luisteren

Één van de bezoekers is de Tielse Inez Stijve (61). Ze was er bij de eerste editie al bij. Omdat er toen door Spelt nog geen ruchtbaarheid was gegeven, kwamen er die avond maar drie mensen. Ze is blij dat het bij de tweede avond een heel stuk drukker is. "Met elkaar over een onderwerp de diepte ingaan, dat spreekt mij aan. Veel mensen hebben het druk en daardoor weinig tijd een écht goed gesprek. Hier kan je luisteren naar mensen met dezelfde, of juist een heel andere achtergrond." Stijve heeft zich voor deze donderdagavond goed voorbereid: ze heeft zelfs twee stukken meegenomen. "Ik ben hierdoor de krant veel beter gaan lezen."

De anderhalf uur die is ingeruimd voor het gesprek, is zo voorbij. De deelnemers praten aan het eind nog even door over de vraag: wanneer is iemand normaal? "Rutte zegt dat dit een kabinet is voor de 'normale' Nederlander. Maar wie is dat, en sluit hij daarmee niet veel mensen uit?", klinkt het. Op die vragen weet eigenlijk niemand antwoord te geven. Misschien lukt dat bij de volgende bijeenkomst. Kerk en Krant slaat om praktische redenen december over. De volgende editie is daarom op donderdag 25 januari.

Meer weten? Stuur dan een mailtje naar karin.spelt@gmail.com.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox