Logo zakengidstiel.nl


Jan Vernooij bij één van zijn automatische noodaggraten op zijn terrein in Beusichem.
Jan Vernooij bij één van zijn automatische noodaggraten op zijn terrein in Beusichem. (Foto: Rob Hirschmann)

Varkens merkten niets van storing

Toen onlangs in een groot deel van de regio de stroom uitviel, hadden duizenden mensen daar uren last van. De varkens van houder Jan Vernooij (64) uit Beusichem merkten er door zijn noodaggregaten echter niets van. Hij legt uit hoe dat werkt.

Beusichem - Hij zat rustig een broodje te eten, toen ineens alles donker werd. Omdat in Zoelmond een helikopter van Defensie tegen een hoogspanningskabel vloog, zat Vernooij net als duizenden anderen urenlang zonder stroom. Een groot probleem voor een varkenshouder, zou je zeggen. Maar dat viel uiteindelijk wel mee. "Ik heb twee noodaggregaten hier en nog één bij ons pand in Culemborg. Die vingen alles op. De varkens hebben er niets van gemerkt."

Seintje

Eigenlijk heeft de varkenshouder die avond zelf niet veel hoeven doen. Zijn twee noodaggregaten, gevoed door dieselmotoren, werken namelijk automatisch. Vernooij kreeg een seintje op zijn mobiele telefoon en ging poolshoogte nemen in zijn stallen. Daar zag hij dat zijn varkens er nog warmpjes bij zaten. Toch is hij blij dat de storing na enkele uren al verholpen was. "In een paar uur tijd is er ongeveer driehonderd liter olie op gegaan. Als dit veel langer had geduurd, dan had ik de tanks moeten laten bijvullen." Vernooij bleef overigens niet schadevrij: bij één van zijn aggregaten ging de printplaat stuk en in Culemborg werkte het voedersysteem niet meer. "Maar het viel dus allemaal nog wel mee. Het had erger kunnen zijn."

Leermoment

Na de storing ondernam hij wel meteen actie: Vernooij nam contact op met de olieleverancier om daar afspraken mee te maken. "Voor als zoiets nog eens gebeurt. Wat dat betreft was de storing wel een leermoment." Hij heeft nog wel wat tips voor andere veehouders. "Zorg dat er een noodaansluiting voor je aggregaat aanwezig is en maak een rampenprotocol. Let er ook op dat je voldoende brandstof hebt en dat je een melding op je telefoon krijgt. En bel indien nodig met de brandweer."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox