Logo zakengidstiel.nl


Rika Visser (aan het hoofd van de tafel) nodigt u ook dit jaar uit mee te schrijven voor mensenrechten en hoop. Dat kan in de Bibliotheek op 8 december van 10.00 tot 20.00 uur en in Bon Vie op 11 december van 10.00 tot 22.00 uur.
Rika Visser (aan het hoofd van de tafel) nodigt u ook dit jaar uit mee te schrijven voor mensenrechten en hoop. Dat kan in de Bibliotheek op 8 december van 10.00 tot 20.00 uur en in Bon Vie op 11 december van 10.00 tot 22.00 uur. (Foto: Monique Groenewoud)

In de pen klimmen tegen onrecht

Dit jaar vindt in Culemborg wederom een schrijfmarathon plaats voor mensen wiens rechten geschonden worden. Rika Visser, sinds een aantal jaar voorzitter van Amnesty Culemborg, roept iedereen op mee te doen met deze marathon die op 8 december van 10.00 tot 20.00 uur plaatsvindt in de bibliotheek en op 11 december van 10.00 tot 22.00 uur in Bon Vie.

Door Monique Groenewoud

Culemborg - Visser zelf heeft zich vanaf de oprichting betrokken gevoeld bij Amnesty International, een organisatie die wereldwijd opkomt voor de rechten van alle mensen. Dat Visser lid en uiteindelijk voorzitter werd van Amnesty in Culemborg verbaast niemand die haar kent. "Klasgenoten van de lagere school zeiden recentelijk nog dat ik er altijd al iets van zei als dingen niet klopten. Ik kan er niet tegen als iets oneerlijk is en helaas zijn er veel dingen in de wereld niet eerlijk."

Haar oprechte betrokkenheid bij mensen blijkt uit haar verhalen. "Ik koos voor een opleiding tot verpleegkundige", vertelt ze. "Daarmee kon ik naar het buitenland, waar ik in Kameroen, de Filipijnen en Zambia twintig jaar aan ontwikkelingssamenwerking heb gewerkt. Eenmaal terug in Nederland sloot ik me direct aan bij Amnesty. Ik werkte jarenlang in asielzoekerscentra, waar de hele wereld voorbij komt." Inmiddels werkt ze al jaren als praktijkondersteuner in Amersfoort. 22 december is haar laatste werkdag. Vierenhalf jaar na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De tijd die straks vrijkomt denkt Visser vooral in te vullen met extra werkzaamheden voor Amnesty. "Ik hoop de zeshonderd leden actiever te betrekken en Amnesty zichtbaarder te maken in Culemborg." Op dit moment richt ze zich met de werkgroep vooral op de schrijfmarathon, die ze voor het derde achtereenvolgende jaar organiseren. Jaarlijks wordt rond 10 december wereldwijd aandacht besteed aan de ondertekening van de universele verklaring van de rechten van de mens. Miljoenen mensen klimmen in de pen om brieven en kaarten te schrijven. Dit blijkt na jaren nog steeds een succesvol actiemiddel bij het bestrijden van de schending van mensenrechten en het geven van hoop aan slachtoffers. "Voor het eerst zullen ook op het KWC en ORS Lek en Linge leerlingen meeschrijven, geweldig vind ik dat. Iedereen die wil kan meeschrijven. Voorbeeldbrieven en kaarten zijn voorhanden, evenals papier en pennen. Koffie en thee staan klaar en in de korte pauzes is er ruimte voor muziek, gedichten etc. We hopen op minstens 300 brieven en evenzoveel kaarten dit jaar," eindigt Visser het gesprek optimistisch.

Voor informatie: www.culemborg.amnesty.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox