Iris van Koeverden in de touwen waar al zo'n twintig sportmensen zich opwarmen voor de eerste survivalrun Buren op zaterdag 12 mei. (Foto: Cees Hoogteyling)
Iris van Koeverden in de touwen waar al zo'n twintig sportmensen zich opwarmen voor de eerste survivalrun Buren op zaterdag 12 mei. (Foto: Cees Hoogteyling) (Foto: Cees Hoogteyling)

Nu hopen op groen licht gemeente

Survival is een groeiende sport in Nederland. In het oosten van het land worden jaarlijks vele survivaltochten gehouden. In de Betuwe nog vrij onbekend. Iris van Koeverden, die met haar ouders buitensport centrum Wilgje in Buren runnen, willen daar verandering in brengen.

Door Cees Hoogteyling 

Buren - Wilgje Buitensport is sinds jaren een unieke binnen- en buitenlocatie waar bedrijven, scholen en individuele sporters komen om hun conditie te onderhouden of willen verbeteren. Scholen komen er om op sportieve wijze elkaar te leren kennen. Sinds enkele jaren werkt Iris, zelf een fan van survival, mee in het bedrijf. Aanvankelijk wilde ze in het onderwijs. Uiteindelijk koos ze voor het buitenleven en ging sportcursussen volgen en begeleid en traint sportmensen.

Training

Terwijl we in de grote binnenhal zitten vertelt Iris met veel enthousiasme over de survivalsport. De training die ze zelf heeft gehad en de ploeg waarmee ze twee maal in de week traint en deelneemt aan de diverse survivalruns.

"Dit is zo'n geweldige sport. Het gaat over conditie en kracht. Er zijn zoveel mensen die graag op een andere manier willen sporten of extra naast hun sport willen beoefenen. In de Betuwe is deze sport nog onbekend. Van de deelnemers wordt veel gevraagd." Zij vertelt over de routes met veel obstakels, zoals technisch klimmen, lopen via moeilijke paden, soms door modder. Het is afzien. De start en finish zijn hier en de run gaat verder door Buren over afstanden van 5,5 en 8 kilometer. Met 25 en zo'n 30 hindernissen. Deze week is de aanvraag voor de vergunning naar de gemeente gegaan. Iris hoopt dat de gemeente voor dit unieke sportevenement het licht op groen zet. Buitensport Wilgje is er klaar voor.

Meer berichten