Op foto vlnr. Fleur Gaarthuis van Mantelpunt Kerk Avezaath, Arjan Baauw, Mohamad Malki en burgemeester Jan de Boer
Op foto vlnr. Fleur Gaarthuis van Mantelpunt Kerk Avezaath, Arjan Baauw, Mohamad Malki en burgemeester Jan de Boer (Foto: Cees Hoogteyling)

Burgemeester van Buren huldigt zijn toppers van afgelopen jaar

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie in Buren is het niet alleen de gewoonte dat de burgemeester een nieuwjaarspech houdt. Kampioenen worden in het zonnetje gezet. Vrijwilliger en kanjer van het jaar worden bekend gemaakt, maar ook sinds een aantal jaren is daar de Buurzaamheidsprijs bij gekomen.

Door Cees Hoogteyling

Buren - Veel inwoners van Buren waren aanwezig op de Nieuwjaarsreceptie om het gemeentebestuur de hand te schudden. Burgemeester Jan de Boer weet altijd op een speciale manier van deze avond een feest te maken. Het werd de bezoekers al gauw duidelijk waarom er in de raadszaal pamfletten van politieke partijen waren opgehangen en op de tafels maquettes stonden van de corsowagens en stenen van het voormalige kasteel Buren.

In zijn toespraak attendeerde De Boer op de komende gemeenteraadsverkiezing: "Op 21 maart mag elke stemgerechtigde in hokjes denken. Om de gemeente een nieuwe raad te schenken. Door de stemcomputer sterf je ooit, misschien, een stille dood. Beste kiezer, dit is mijn ode aan het rode stempotlood."

Bij het naar huis gaan kreeg iedere bezoeker een rood stempotlood. Het jaarlijkse corso, waarvan de gemeente Buren 57 jaar hofleverancier is, werd uitvoerig benoemd.

Trots zegt De Boer: "Het corso is meer dan een optocht. Het is 'fruittainment', publieksvermaak op basis van pure 'Betuwebeleving'. Mozaïeken aan de gracht. Het kindercorso, met als gastheer De FruitDelta Rivierenland. Er is een Kindercorsoschool opgericht. We gaan weer kijk- en luistergeld betalen. Wagens blijven rijden en extra een 'romantic route 'Corso bij night'. In de ArenA van Tiel, die ik de 'Bernhard Bruggeman Arena' zou noemen, naar de geestelijke vader van het Fruitcorso."

De zelfredzaamheid aangaande de schulden en de armoede die er onder de inwoners is, werd in niet mis te verstane woorden geschetst.

Bloemen voor kampioenen

De kampioenen van het afgelopen jaar werden voor het voetlicht gehaald. Brandweer Maurik werd landskampioen Redding Oppervlaktewater, Lisanne van Meerten NK paard mennen. De damesteam BZS werd Ned. kampioen straatvoetbal KNVB.

De Boer: "Als gemeente zijn we trots op alle vrijwilligers. Dat belonen we met de vrijwilligersprijs, de Kanjerprijs en de Buurzaamheidsprijs." Arjan Baauw kreeg de titel vrijwilliger van 't jaar 2017, voor zijn werk in dorpshuis Ravenswaaij en speeltuin-Zoelen. Kanjer van het jaar werd de Maurikse Mohamad Malki, uit Syrië komende jongen. Spreekt vloeiend Nederlands en gaat op een fijne manier om met dementerende ouderen. De Buurzaamheidsprijs ging naar het Mantelpunt Kerk Avezaath.

Meer berichten