Giro-winnaar won vorig jaar in zijn roze trui de Profronde in Tiel. Hij eindigde voor tweevoudig winnaar Laurens Ten Dam. (Foto: Jan Bouwhuis)
Giro-winnaar won vorig jaar in zijn roze trui de Profronde in Tiel. Hij eindigde voor tweevoudig winnaar Laurens Ten Dam. (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis )

Teleurstelling om verlies Profronde

Na zeven jaar verdwijnt de Profronde van de kalender. Betrokkenen reageren teleurgesteld over het wegvallen van de Tielse wielerronde.

Door Rob Hirschmann

Tiel - Met het wegvallen van de Profronde verliest Tiel één van de grootste jaarlijkse evenementen. De editie van vorig jaar, met Giro-winnaar Tom Dumoulin als winnaar, trok nog duizenden bezoekers. De organisatie van de ronde heeft in samenwerking met de gemeente van alles geprobeerd om de ronde ondanks meerdere tegenwerpingen door te laten gaan. Uiteindelijk bleken de problemen te groot om het evenement in de gewenste vorm - dus mét toppers uit het mannen - en vrouwenpeloton - door te laten gaan.

Financiën

Eén van de grootste pijnpunten is volgens voorzitter Eric de Jongh het financiële plaatje. Voor het halen van toprenners moet flink worden geïnvesteerd. In de afgelopen jaren zijn voornamelijk de vrouwelijke renners significant duurder geworden. "Zij werden voorheen echt onderbetaald. Dat zij nu meer geld vragen en krijgen, is zeker wel terecht, maar voor ons financiële plaatje wordt het lastiger." De organisatie zou dit jaar ook minder sponsorgeld ontvangen dan bijvoorbeeld vorig jaar. Het afslanken van de ronde was volgens hem geen optie. Een ander probleem is het te geringe aantal vrijwilligers dat op de been kon worden gebracht.

Koopzondag

Een ander punt is het feit dat dat de ronde zou samenvallen met een koopzondag. Hiervoor zou in verband met de nieuwe parkeergarage het parcours moeten worden aangepast, al had dat probleem volgens wethouder Marcel Melissen opgelost kunnen worden. ''Daar hadden we uit kunnen komen. Een sluiting van de parkeergarage was zeker een optie geweest." Hij noemt het verdwijnen van de Profronde 'heel erg jammer voor Tiel'.

Historie

De Profronde, die eerder al van 1980 tot en met 1994 werd gehouden, werd in 2011 nieuw leven ingeblazen. Wim van Rooijen was een van de mannen die aan de wieg stond van de ronde. Mede door zijn inzet reden er in het verleden reden grote namen als Bernard Hinault, Joop Zoetemelk en Greg Lemond mee in Tiel. In die jaren reed de legendarische wielersportverslaggever Theo Koomen mee op de motor. Van Rooijen heeft zich bij het wegvallen van de ronde neergelegd. "We hebben altijd zoveel enthousiaste reacties gehad, er was altijd zoveel publiek. Maar nu is de knop om, als niemand het over wil nemen, houdt het op." Flipjes Toertocht, een wielertocht voor honderden fietsliefhebbers, gaat op 28 juli wél door.

 

Meer berichten