Hoopgevend bezoek van minister


Minister van Nieuwenhuizen (derde van links) nam tijdens haar bezoek aan Varik alle tijd om zich ter plekke goed te laten informeren over de hoogwatergeul. Ze neemt zo snel mogelijk een beslissing. (Foto: Bert Leenders)
Minister van Nieuwenhuizen (derde van links) nam tijdens haar bezoek aan Varik alle tijd om zich ter plekke goed te laten informeren over de hoogwatergeul. Ze neemt zo snel mogelijk een beslissing. (Foto: Bert Leenders) (Foto: Bert Leenders)

Hoopgevend bezoek van minister

De stuurgroep, die de minister van infrastructuur en Waterstaat moet adviseren over de dijkverzwaring en de aanleg van de hoogwatergeul bij Varik en Heesselt kan het niet eens worden. Daarom kwam de minister, Cora van Nieuwenhuizen, maandag zelf naar Varik. Het werd een gemoedelijke protestbijeenkomst.

Varik - Bijna een kwartier eerder dan aangekondigd komt de minister rond half negen aangereden. De kerkklokken luiden en een paar honderd inwoners hebben zich verzameld rond atelier Varik. Daar zal ze spreken met leden van de klankbordgroep en leden van de stuurgroep.

Veel belangstelling van de pers

Ze neemt alle tijd om onderweg met inwoners te praten en staat geduldig verslaggevers en radioreporters te woord. NPO met een radiowagen gekomen en doet vanaf 7.30 uur regelmatig verslag van het bezoek van de minister. Tussen twee bomen hangt op zes meter hoog een groot spandoek dat aangeeft hoe hoog de extra dijk om de dorpen wordt. Het is niet het enige. Tientallen spandoeken en borden maken duidelijk dat de meeste inwoners tegen de komst van de geul zijn. De sfeer is niettemin rustig en vriendelijk. Ook de agrarische sector maakt met een dertigtal tractoren en een levende have van een tiental schapen duidelijk tegen de geul te zijn.

Veiligheid voorop

"Maar", zegt LTO voorman Adrie van de Geijn "De landbouwbelangen staan bij ons niet voorop. Die zijn met geld te compenseren. Voor ons weegt de veiligheid van de inwoners zwaar. Die is met de komst van de geul in het geding. 'Geen tweede Loppersum' is een van de vele slogans, waarmee de bewoners het belang van hun veiligheid benadrukken. Wanneer de minister naar binnen is gegaan, blijkt dat er veel onvrede is over het participatieproces. "Dat was vooral gericht op het masseren van de inwoners en hun weerstand tegen de geul te breken. Goede argumenten voor de aanleg heb ik niet gehoord', zegt Roef van Waarden, oud-lid van Provinciale Staten. "Het is toch te gek dat leden van de klankbordgroep, die de bewoners vertegenwoordigen een zwijgplicht hebben." Burgemeester de Vries van Neerijnen komt even voor de minister naar buiten. Hij is een tevreden man. "Ik vind het veelzeggend dat ze maar kort met de stuurgroep en veel langer met de klankbordgroep gesproken heeft."

De minister blijft na afloop van het overleg op de vlakte. "Ik vind het belangrijk en nuttig dat ik zoveel mensen gesproken heb. Ik heb goed geluisterd en neem zo snel mogelijk een besluit." Over het tijdstip doet ze echter geen uitspraak. De inwoners blijven nog even in onzekerheid maar hebben wel weer hoop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden