Initiatiefneemster Minke Knol verwacht voor 1 mei een positief antwoord van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te krijgen.     (foto: Cees Hoogteyling)
Initiatiefneemster Minke Knol verwacht voor 1 mei een positief antwoord van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te krijgen. (foto: Cees Hoogteyling) (Foto: Cees Hoogteyling)

Krijgt Buren middelbare school?

Minke Knol, interim schoolleider, is de gangmaker achter het idee om een nieuwe school voor middelbaar onderwijs te realiseren. Vooronderzoeken zijn afgesloten. Een aanvraag daartoe is ingediend bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor 1 mei wordt daarin een beslissing genomen. Mogelijk is Buren de bakermat.

Buren - Minke Knol begon als docent Nederlands, later teamleider, adjunct-directeur en nu interim-schoolleider. Door goed in de keuken van het onderwijs te hebben gekeken zag ze, hoe het ook anders kan. Ze wilde een eigen school stichten. Knol zegt: "Het heeft mij altijd verbaasd dat scholen zelf zo weinig lerend zijn en dikwijls vastzitten in allerlei managementlagen, afspraken en procedures." Ze vertelt over het vele voorwerk wat al is verricht. Het tienercollege zal de naam: Erasmus College Rivierenland, krijgen. Voordat in november van het afgelopen jaar de aanvraag werd ingediend, zijn al veel zaken geregeld, zoals een haalbaarheidsonderzoek.

Zoals zij vertelt hebben de onderzoeken uitgewezen dat er voldoende aanbod van kinderen is. Voor haar moet het onderwijs voor de kinderen meer om de leerling en de docent heen georganiseerd worden. Haar ervaring is dat niet alle kinderen gelijke kansen krijgen. Uit gesprekken met de gemeente Tiel, bleek dat die gemeente geen belangstelling heeft voor een tienercollege. Buren blijkt daar wel belangstelling voor te hebben. Ze wordt gesteund door die gemeente en door BasisBuren van het basisonderwijs. Knol: "Ik ben blij met de steun van Buren. Het kind staat centraal. Nu moeten kinderen veel te vroeg een beslissing nemen over welke richting ze op willen. Wij gaan voor een rustige opbouw. Vier groepen met eenentwintig leerlingen." Ze voelt dit werk als een roeping.

Het Erasmus College Rivierenland geeft meer keuzevrijheid aan ouders. Het is een humanistische school voor mavo, havo en vwo, met klassen van maximaal 21 leerlingen. Meer informatie over Het Erasmus College Rivierenland: www.erasmuscollegerivierenland.nl

Meer berichten
Shopbox