Foto: Theo van Dam

Kansen en uitdagingen voor arbeidsmarkt Rivierenland

De arbeidsmarkt in Rivierenland verandert razendsnel. Voor werkgevers, onderwijsinstellingen en overheden biedt dat volop kansen en uitdagingen, zo bleek tijdens de Werkconferentie Onderwijs en Arbeidsmarkt in de Gelderlandfabriek.

Culemborg - Ruim 80 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid gingen met elkaar in gesprek om daadkrachtige oplossingen te ontwikkelingen voor de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. De werkconferentie werd georganiseerd door RW-POA Rivierenland en de gemeente Culemborg in samenwerking met andere gemeentes, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven uit Rivierenland. Verschillende actuele vragen passeerden de revue zoals: Hoe gaan werkgevers om met krapte? Hoe werven en binden zij nieuw talent? Hoe schoolt u nieuw talent? Hoe bindt u uw medewerkers aan uw organisatie en houdt u uw medewerkers inzetbaar? Wat verwacht u als werkgever van het onderwijs en wat verwacht u als onderwijs van werkgevers? Welke rol ziet u voor de overheid? En welke gezamenlijke acties zijn nodig?


Omdenken

De werkconferentie werd geopend door de Culemborgse wethouder Collin Stolwijk en Ben Brink die naast wethouder in Tiel ook voorzitter is van het Regionale Werkbedrijf en het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt in Rivierenland (RW-POA Rivierenland).
De werkconferentie startte met een energieke presentatie door het team van ‘Omdenken’. De belangrijkste boodschap van omdenken is dat je leert denken in mogelijkheden en niet in problemen. Je gebruikt de energie van het probleem voor nieuwe oplossingen. Na de presentatie gingen de deelnemers aan vijf gesprekstafels in discussie over het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Tijdens de werkconferentie zijn deelnemers met waardevolle oplossingen gekomen en er zijn nieuwe verbindingen gelegd. De nadruk lag op oplossingen waar bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeentes meteen mee aan de slag kunnen. Om hun personeelstekorten mee op te lossen en hun medewerkers te behouden. Zo werd een open deurenroute voorgesteld: bedrijven zetten hun deuren open voor werkzoekenden die op zoek zijn naar een baan, maar niet goed weten bij welk bedrijf ze het beste kunnen gaan werken.
Aan de gesprekstafel over circulaire economie ontstond het Sociale Idee: met jongeren ideeën uitwerken op het gebied van circulaire economie.
Voor werkgevers en werkzoekenden is er op 12 april het Talent Event Rivierenland.

Inschrijven kan op www.talenteventrivierenland.nl

Meer berichten
Shopbox