Foto: Liesbeth Wattimury

Brugklassers Lingeborgh ondergedompeld in kunst

Als eerste school in Nederland kreeg de Lingeborgh in Geldermalsen schilderijen uit het kunstprogramma Het Geheim van de Meester over de vloer. Alle 286 brugklasleerlingen en de medewerkers werden ondergedompeld in de kunsten. Er was zelfs een lokaal voor één dag als heus museum ingericht.

Geldermalsen - Verf maken in plaats van Nederlands leren, portretten bewerken op een iPad in het uur van aardrijkskunde en een tableau vivant instuderen als vervanger van maatschappijleer. De hele dag lopen groepjes leerlingen van de ene workshop naar de andere, om gezamenlijk te eindigen in een grote kunstbeurs in de gymzaal.

Blikvangers in Geldermalsen zijn vijf wereldberoemde schilderijen, met het Meisje met de parel van Johannes Vermeer als stralend middelpunt. Niet het echte werk natuurlijk, wel een getrouwe kopie die is gereconstrueerd door een team van deskundigen in het AVROTROS tv-programma Het Geheim van de Meester.


Museumdirecteur

Dat geldt ook voor de schilderijen van Rembrandt, Van Gogh, Mondriaan en Appel. Aardrijkskundedocent Cornee Visee is voor één dag museumdirecteur. Hij ontvangt non stop groepen leerlingen en drukt zijn toehoorders op het hart gepaste afstand te bewaren. Dát het om dure replica's gaat, blijkt uit de beveiliger die discreet maar waakzaam erop toeziet dat niemand te dicht in de buurt van de meesterwerken komt. Visee heeft schik in zijn rol: "Kunst is mijn passie, maar zie dat eens aan kinderen uit te leggen. Dit project bewijst dat het allerminst stoffig is. Klassen komen druk binnen maar staan al snel geboeid te kijken.''

Groot fan

Dat is precies wat kunstvakkendocente Noortje Erich voor ogen had toen ze het idee lanceerde. "Ik gun de leerlingen dat ze geraakt worden door de schoonheid van kunst. En wil ook laten zien dat kunst gewoon leuk kan zijn en dat ze dit zelf gaan ontdekken. Als groot fan van Het Geheim van de Meester ging ik naar een theatercollege over het programma. Na afloop zei ik de producent dat ik de schilderijen graag naar mijn school wilde brengen. Ik was kennelijk de eerste docent die zoiets vroeg. Producent Mark Pos reageerde meteen enthousiast: dit is het doel van ons programma." Erich slaagde erin haar enthousiasme over te brengen op haar collega's en stelde met hun hulp een gevarieerd programma samen.

Directeur Ronald van der Vlies van de Lingeborgh is een en al lof over het project. “Ik wilde dat alle ouders hadden kunnen zien hoe fantastisch hun kinderen vandaag met kunst bezig zijn geweest. Kunst boeit."

Meer berichten
Shopbox