Wim van Beuzekom ontvangt u graag in het Centrum voor Duurzaamheid De Knop, Rijksstraatweg 19 in Geldermalsen.                 (Foto: Cees Hoogteyling)
Wim van Beuzekom ontvangt u graag in het Centrum voor Duurzaamheid De Knop, Rijksstraatweg 19 in Geldermalsen. (Foto: Cees Hoogteyling) (Foto: Cees Hoogteyling)

Eén van de grootste windparken van Nederland

Het Rivierenland krijgt een eigen windpark. Het is de bedoeling dat er nog dit jaar in Deil wordt begonnen met de bouw van de geplande 11 windmolens. Bij de Avri komen er 3 en nabij het knooppunt Deil 11. Dit windmolenpark, één van de grootste in Nederland, wordt gebouwd met steun van de inwoners uit de regio.

Geldermalsen - Burgerwindcoöperatie West-Betuwe is een van deze ontwikkelende partijen. Door het bestuur van Betuwewind wordt er alles aangedaan om een brede ledenbasis te creëren. Natuurlijk er blijven altijd mensen die de windmolens en het aanbrengen van zonnepaneelparken niet mooi vinden en het een aanslag vinden op het landschap. Toch als we de gasboringen in Groningen willen afbouwen of zelfs stoppen en in 2030 energieneutraal willen zijn, zal er toch iets moeten gebeuren. Toen de eerste trein kwam, zouden de koeien geen melk meer geven. De Betuwelijn had veel stof voor discussies. Nu zijn we er aan gewend en heeft hij zich aangepast aan de omgeving.

Natuurlijk zijn er veel inwoners die windmolens wel zien zitten, maar dan wel op zee. Uit alles blijkt dat daar ook niet oneindig gebouwd kan worden. De windmolens op land zijn hard nodig.

Betuwewind

Betuwewind is gevestigd in het Centrum voor Duurzaamheid De Knop in Geldermalsen. Woordvoerder Wim van Beuzekom, verantwoordelijk voor de PR, vertelt ons over de toekomstplannen Betuwewind. Van Beuzekom: "In de Betuwe waait het bijna dagelijks en wat is er mooier dat we energie maken met onze eigen windparken. Wie geld steekt in Betuwewind kan door de bouw van deze windmolens profiteren. Zeker als je meer geld en groen wil."

Vol trots vertelt Van Beuzekom dat het plan een groot draagvlak heeft onder de inwoners van Rivierenland. De leden van de burgerwindcoöperatie kunnen meedoen, meeprofiteren en meebeslissen. Leden betalen als inleg vijftig euro. Daarover krijgt men zelfs een rendement van 4 tot 10 procent. "Dat is natuurlijk niet voldoende kapitaal. De lid-windaandeelhouders kunnen geld lenen aan de windcoöperatie tot een bedrag van maximaal vijftienduizend euro. Het genoemde rendement is voor een periode van vijftien jaar."

Van Beuzekom verwacht wel dat er voldoende belangstelling is om aandeelhouder te worden van Betuwewind. Gezien de zeer lage rente bij de banken, heeft de windcoöperatie alle wind mee. Men verwacht dat het aantal leden zal uitgroeien tot 2000. Aan lening denkt de coöperatie vijf miljoen euro bijeen te krijgen. Leden-windaandeelhouders hebben zelfs nog de mogelijkheid de clubkas van hun geliefde vereniging te spekken.

Van Beuzekom: "Iedereen wint. Dat is onze slogan. Burgerwindcoöperatie wil graag dat er zoveel mogelijk mensen gaan profiteren van de komst van de windparken. Ons doel is ook de leefbaarheid in het Rivierengebied bevorderen."
Betuwewind geeft aan dat sportverenigingen, die een essentiële rol spelen in de regio, van groot belang kunnen zijn in het doen slagen van de burgerwindcoöperatie.

Meer berichten