Bennie Jolink en Lia Krol feliciteren elkaar na de onthulling van het standbeeld van de band Normaal        (Tekst en foto's Cees Hoogteyling}
Bennie Jolink en Lia Krol feliciteren elkaar na de onthulling van het standbeeld van de band Normaal (Tekst en foto's Cees Hoogteyling} (Foto: Cees Hoogteyling)

Lia Krol wereldberoemd in de Achterhoek

Lia Krol, beeldend kunstenaar uit Erichem, zet met haar beeld van de band Normaal de gehele Achterhoek op stelten. Duizenden aanhangers van de bekende band waren naar Hummelo gekomen om getuigen te zijn van de onthulling van het bronzen beeld. De vier leden van de boerenrockband zijn levensgroot afgegoten en staan in het hart van Hummelo.

Door Cees Hoogteyling

Erichem - Lia Krol geboren in Heeswijk Dinther, volgde haar opleiding aan de kunst academie in Den Bosch. In 1986 woont ze met haar man Jaap Paasman, die ook beeldend kunstenaar is, in Erichem. Beiden hebben hun eigen stijl, maar helpen elkaar wel als dat nodig is. Lia over haar werk: "De mens staat centraal in mijn werk. Dat probeer ik op karakteristieke wijze te treffen. Ik lees me in over de persoon en zoals hier met de band Normaal heb ik veel van hun muziek beluisterd. De persoon of personen wil ik dan van binnen en buiten hebben leren kennen." Terwijl de camera's op Lia en de bandleden Bennie Jolink, Willem Terhorst en Ferdi Joly zijn gericht en de aanhangers massaal toestromen, vertelt Lia over het tot stand komen van dit beeld. Ze werd gebeld door één van de organisatoren met de vraag of zij wel een beeld wilde maken van een bekende band. Toen ze dat positief had beantwoord werd pas verteld over welke band. Toen de naam van Normaal was gevallen werd gevraagd of ik die band wel kende. Ik weet hoe ik reageerde: "Natuurlijk, doe effe normaal man." Mede als voorbeeld is een foto gebruikt van de begin jaren, toen ze op de veemarkt in Doetinchem liepen. Vier jaar geleden is de drummer van de band Jan Manschot overleden. Zijn vrouw Irma verrichtte mede de opening. Het kunstwerk is in goed zeven maanden tot stand gekomen. Om het op tijd klaar te krijgen hebben haar man Jaap en vriendin Caroline van 't Hoff-Horchner haar geholpen.

Bedevaartsoord

Voor Bennie Jolink is het gelukkig geen abstract gedrocht geworden en naast dat de bandleden en de duizenden bezoekers in hun nopjes waren, was dat ook zeker Lia Krol.

"Dit is nu de kunst waar ik als kind van droomde. Ik wilde kunst maken wat aangeraakt kon worden. Kunst voor mensen waarin de mens centraal staat. Mijn droom is vandaag helemaal uit gekomen." De aanhangers van de band Normaal hebben in korte tijd het benodigde geld bijeen gebracht. Lia vertelt over de saamhorigheid van de streek. Voor haar zijn het mensen die niet lang vergaderen, maar gewoon doen wat ze gezegd hebben en mouwen opstropen om het doel te bereiken. Als voorbijgangers de opmerking maken over dat Hummelo het nieuwe bedevaartsoord wordt, lacht ze alleen. Naast dit beeld van Normaal kwamen uit haar atelier beelden van Dennis Bergkamp, Tonny van Leeuwen, Vietnamese-bootvluchtelingen, de Weeskinderen, Aletta Jacobs en Willem van Oranje.

Meer berichten