vlnr: Wilma Moezelaar, HAn van Gelderen, Hettie Markenhof en Hans van Alphen bij het bronzenbeeld 'De Os en het Paard' bij het dorpshuis.  (foto: Cees Hoogteyling)
vlnr: Wilma Moezelaar, HAn van Gelderen, Hettie Markenhof en Hans van Alphen bij het bronzenbeeld 'De Os en het Paard' bij het dorpshuis. (foto: Cees Hoogteyling) (Foto: )

In Deil weten ze hoe het spel gespeeld moet worden

Al een aantal jaren stelt de gemeente Geldermalsen een bedrag beschikbaar van honderd duizend euro. Dat noemt men het leefbaarheidsbudget. Verdeeld in vijf maal tienduizend euro en tien maal vijf duizend euro. Verenigingen en instellingen kunnen zich daarvoor aanmelden en de inwoners mogen met het uitbrengen van hun stem bepalen wie voor de bijdrage in aanmerking komt.

Door Cees Hoogteyling

Deil - De verenigingen en inwoners van Deil weten hoe het leefbaarheidsbudget moet worden binnengehaald. Door wethouder Ronald van Meygaarden werden de winnaars bekend gemaakt. De Pluk was bijna te klein, zo groot was de belangstelling. Naast dat er 10.000 euro was voor de Stichting 't Duifhuis in Deil, mogen eveneens uit Deil, de zes minutenzone en stichting Muziek op de Dijk, ieder 5000 euro incasseren.

Het stichtingsbestuur van 't Duifhuis is al jaren bezig het benodigde geld bijeen te brengen voor een energiezuinige verlichting. Met de slogan: 'Schijn een lichtje op mij', werd het hoogste aantal stemmen behaald. Aan de koffietafel vertelt het bestuur hoe blij het is met dit bedrag. Bestuurslid Hans van Alphen: "We hebben al gespaard, het bedrag wat we nodig hebben is ongeveer twintigduizend euro. Zelfwerkzaamheid is in de begroting opgenomen." Voorzitter Hettie Markenhof vindt wat er in haar dorp is gebeurd geweldig. Zij vertelt over de inzet van alle inwoners of het nu is voor het dorpshuis, de speeltuin of Muziek op de Dijk. Voor Hettie zijn het de inwoners die de samenleving als een groot goed ervaren en dat ook laten merken. Secretaris Wilma Moezelaar: "Het is niet alleen dit bedrag wat we hebben gekregen. Vorig jaar hebben we een berekening laten maken. Duurzaam betekent voor ons tien euro en vijftien cent per dag. Dat is bijna vierduizend euro per jaar." Het dorpshuis heeft jaarlijks 15.000 euro op de begroting staan. 't Duifhuis is niet commercieel en draait geheel op vrijwilligers. Alle verenigingen zijn lid en gebruiken het gebouw. Om het benodigde geld bijeen te krijgen werd vorig jaar een snertconcert georganiseerd. We verkochten 40 liter snert. "Die dag houden we erin. Dit jaar op zondag 28 oktober. Muziek van de Egeländerkapel en zang van Puur Deil", zegt bestuurslid Hans van Gelderen met een lach op z'n gezicht.

Meer berichten