Cor en Anja Verweij vrezen dat medewerkers straks last krijgen van het laagfrequentie geluid en het gehoor aantasten. (foto's en tekst Cees Hoogteyling)
Cor en Anja Verweij vrezen dat medewerkers straks last krijgen van het laagfrequentie geluid en het gehoor aantasten. (foto's en tekst Cees Hoogteyling) (Foto: )

Raad van State beslist, omwonenden zijn bitter

Na een lange procedure stemde vorige week de Raad van State in met het plaatsen van drie windmolens op het terrein van de Avri. De drie molens vormen met de elf molens die gebouwd worden nabij het kruispunt Deil, een van de grootste windparken in Nederland. De bouw van de molens in Deil was al goedgekeurd. Dat plan ondervond weinig tegenstand.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - Tegen de drie molens die op het terrein van de Avri verschijnen waren de nodige bezwaren. Ondanks dat die groep de uitspraak van de Raad van State al wel hadden ingeschat, hebben ze weinig of eigenlijk niets positiefs te vertellen over de manier waarop het gehele proces is verlopen. Volgens de tegenstanders, die toch wel om verschillende redenen tegen zijn, heeft de gemeente zich arrogant en ondeskundig gedragen. Met de wens van de inwoners is geen enkele rekening gehouden, laat staan dat er door de politiek naar hen is geluisterd. Zij spreken zelfs van rechtsongelijkheid. De voorstanders van de windenergie hebben op alle fronten bijstand gehad. In het gemeentehuis werd vergaderruimte voor hen beschikbaar gesteld.

Tegenwind

Terwijl de groep Tegen Wind, zelf zaaltjes moest huren om hun denkwijze kenbaar te maken. Ben Hölscher van Tegen Wind: "In de nieuwste onderzoeksrapporten staat dat omwonenden van zo'n windpark ziek kunnen worden. Windmolens op het land heeft geen enkele zin. Meting in Herwijnen heeft aangegeven dat hier te weinig wind is. Slechts negentien procent vruchtbare draaiuren." Hij vertelt dat dit voor de huidige raadsleden een veel te moeilijk dossier is en over de windmolens die in Houten staan met de nodige problemen en de vele subsidies die in windmolens wordt gepompt. Cor en Anja Verweij zijn niet tegen duurzame energie. Ze hebben geen goed woord over gelijke behandeling. Zij vinden zich buitenspel gezet en niet gehoord. Cor zegt: "Wij hebben acht jaar moeten vechten om een bouwvergunning te krijgen. Kleur van ramen en alles moest worden aangegeven. Wat molens betreft weten ze niet eens wat er komt te staan. Wij vrezen het laagfrequentiegeluid. Onze mensen werken daar dicht bij die turbines. Het gaat allemaal om geld en grossieren in subsidies." Aan de Bommelweg in Wadenoijen zijn we op de monumentale boerderij van Chris Hoonhout. De boerderij wordt gerestaureerd en of de plannen die ze ermee hebben ooit verwezenlijkt worden, is de vraag. Chris vertelt: "We hebben hier rond de boerderij een uilengebied, met bos-, kerk- en steenuilen. Worden die niet verjaagd? Hoe de politiek met de belangen van de inwoners omgaat, is te triest voor woorden." Burgerwindcoöperatie is blij dat de procedures achter de rug zijn. PR-man Wim van Beuzekom: "Als vrijwilligersorganisatie kunnen we ons nu richten op de taak waarvoor we staan. In 2030 moet de gemeente West Betuwe energieneutraal zijn. Daar gaan we aan werken."

Meer berichten