De spelers luisterden goed naar de regisseur
De spelers luisterden goed naar de regisseur (Foto: Theo van Dam)

"Tussen muren, Culemborg Vrijstad toen en nu" voor aandachtig publiek

CULEMBORG - Het afgelopen weekend vond op het voorplein van het Elisabeth Weeshuis een theatervoorstelling plaats over het zoeken naar een veilig heenkomen in de 18e eeuw. Vanzelfsprekend stond dit openluchtspel in het teken van Culemborg700.

Surpluus heeft een stuk gemaakt aan de hand van twee historische verhalen, welke als volgt bespeelt werd. De inhoud van het stuk was als volgt: “Het verhaal van Catharina Alida van der Dussen die vluchtte naar Culemborg, omdat ze mishandeld werd door haar man en haar vermogen veilig wil stellen. Met als tweede stuk het verhaal van Anna van Bassen die zich liet schaken door Jacob Jongbloet en in Buren asiel vroeg om op die manier een huwelijk af te dwingen.
De spelers stapten regelmatig uit hun rol en becommentarieerden de situatie van Culemborg als Vrijstad in het stuk en de betekenis ervan voor nu. De regisseur probeerde hierbij de boel bij elkaar te houden en riep de spelers voortdurend tot de orde. De emoties liepen hoog op en ze dreigden er niet uit te komen”.

De toeschouwers genoten van hetgeen de spelers en speelsters brachten.

KuCu, Kunstprojecten Culemborg, maakte deze voorstellingen in samenwerking met spelers van Theaternetwerk Surpluus, de zangers en gitarist van Trio Beroerd en gastviolist Joep Beliën. De regie was in handen van Robbert Baars en de tekst is geschreven door Linda Kleverlaan. Ook het Elisabeth Weeshuis Museum, het Weescafé en de Bibliotheek boden activiteiten die aansloten bij de voorstelling. De stadgidsen van Culemborg hadden een speciale route gemaakt die voerde langs de historische plaatsen en gebouwen die een rol in het stuk speelden.

Meer berichten