Maureen Klijn in haar paradijselijk Thedinghsweert.  ( Foto: Jan Woldberg )
Maureen Klijn in haar paradijselijk Thedinghsweert. ( Foto: Jan Woldberg ) (Foto: )

'Ik zei laatst: 'Hans trek je jasje eens uit''

Tijdens de laatste verkiezingen werd nummer vijf van Groen Links, Maureen Klijn ( 35 ) verrassend gekozen. Maureen woont, en is actief betrokken bij de woonvereniging in het paradijselijke Thedinghsweert aan de rand van Tiel. Naast raadslid is zij moeder, sociaal theatermaker, docent en biologisch boerin en ziet zichzelf ook in de gemeenteraad als verbinder en creatief vernieuwer.

Tiel - Maureen Klijn heeft zich verkiesbaar gesteld omdat zij gelooft in een duurzamer en socialer Tiel. "Nu ik gekozen ben zie ik aan alles om me heen dat het tijd is voor een andere politiek."

De Tielse heeft via sociale media uitbundig campagne gevoerd en ook de 'vrouw' kaart uitgespeeld. De campagne heeft zich uitbetaald met meer dan een verdubbeling van het aantal stemmen. Klijn: "Wel zuur voor de kandidaten die voor mij op de lijst stonden maar de kiezer heeft gesproken en ik ga er met een gemotiveerde fractie vol voor een duurzaam en sociaal Tiel."

Rollenspel

Klijn had gehoopt dat Groen Links na deze winst deel zou uit gaan maken van het college. "De start was hoopvol, omdat de PvdB een transparante procedure beloofde." Volgens haar werd het vervolgens een dubieuze schijnvertoning waarbij geen vragen mochten worden gesteld en de kaarten vooraf al waren geschud.

Klijn zit nu een paar maanden in de raad, en bevalt het? Maureen: " Het is een rollenspel waarbij mannen in jasjes zichzelf oppompen en belangrijk maken. Ik zei laatst tegen de burgemeester; Hans trek je jasje eens uit."

In een kramp

In de raad heeft Klijn nog niet veel gezegd, maar als theatermaker de raad wel geobserveerd en zij ziet aan de lichaamstaal dat negentig procent in een kramp zit, een kunstje doet en bang is voor de wethouders. "Ik zou graag wat meer ontspanning zien in het contact met de inwoners. Daarom heeft zij een theatervoorstelling tijdens een beeldvormende avond georganiseerd.

Klijn wil meer, maar realiseert zich wel dat het binnen deze traditionele raad met kleine stapjes zal gaan.

Dwarszittersbankje

Klijn heeft de burgemeester het Dwarszitters bankje aangeboden omdat het volgens haar hoog tijd is om beter naar de inwoners te gaan luisteren en af te dalen uit de ivoren toren. Met dit bankje gaat zij de wijken van Tiel in om ideeën en kennis van inwoners op halen. Regio TV Tiel heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn om dit bankje te gaan volgen. Nog niet alle partijen zijn overtuigd van nut en noodzaak van dit Dwarszitters bankje maar Klijn is een doorzetter die ook is begonnen met het organiseren van denktanks en creatieve ontmoetingen buiten het gemeentehuis. "Hierbij komt mijn theaterervaring goed van pas. Van Pro en Krachtig Tiel heb ik een positieve reactie gekregen en ik hoop dat de andere partijen aansluiten want we moeten het samen doen."

Meer berichten