Leida Leutscher neemt afscheid van de door haar geliefde Prins Clausschool. (Foto: Rob Hirschmann)
Leida Leutscher neemt afscheid van de door haar geliefde Prins Clausschool. (Foto: Rob Hirschmann) (Foto: Rob Hirschmann)

Juf Leida stond 44 jaar voor klas

De Prins Clausschool in Tiel nam deze week afscheid van hun geliefde juf én adjunct-directeur Leida Leutscher. Ze was betrokken bij de oprichting van de school en werkte er sindsdien maar liefst 38 jaar. ''Ik hoop dat ik herinnerd zal worden als iemand die compromissen kon sluiten, maar ook knopen doorhakte.''

Door Rob Hirschmann

TIEL - Het is in deze periode nog eventjes druk voor Leida Leutscher (65) uit Tiel. Het schooljaar zit er bijna op, maar niet voordat de jaarplanning voor het komende seizoen af is. Een tijdrovende klus, maar daarna heeft ze vakantie. "Of nou ja, voor mij dan een vakantie die niet meer ophoudt", lacht ze. Maar het is niet zo dat ze al jaren heeft uitgekeken naar haar pensioen. "Ik hoor om mij heen mensen zeggen: goh, jíj mag er al mee stoppen. Maar zo voel ik dat helemaal niet. Al dacht ik toen ik 65 werd wel: verhip, ik ben al 65. Nu is het zover."

Peppeloentje

Leutscher kwam, nadat ze de Pabo in Arnhem had afgerond, naar Tiel. Daar begon ze op de kleuterschool Peppeloentje, die inmiddels al lange tijd niet meer bestaat. Als geboren Achterhoekse, ze komt uit Hengelo (Gld.), kwam ze naar Tiel. "Ik moest hier best even wennen, maar uiteindelijk heb ik daar 6,5 jaar met heel veel plezier gewerkt." In 1980 was ze betrokken bij de stichting van de Prins Clausschool. Ze combineerde sinds die tijd haar functie als adjunct-directeur met het lesgeven. "De Prins Claus is toch wel een beetje mijn kindje." Ze heeft in al die tijd aan veel Tielenaren les gegeven. "Ik hoor wel eens iemand roepen: hé juffie! Dan moet ik even kijken, maar dan weet ik wel wie het is."

'Kinderen niet veranderd'

In 44 jaar is er veel veranderd. Maar Leutscher schudt haar hoofd als mensen zeggen dat kinderen en ouders zo zijn veranderd. "Eén ding blijft altijd hetzelfde: als ouders hun kind naar school brengen, dan geven ze een deel van hun eigen hart mee. Daar moet je goed voor zorgen. Ik heb juist veel waardering voor de ouders van nu, die het allebei ontzettend druk hebben. En de kinderen zijn echt niet veranderd: die moet je nog steeds het gevoel geven dat ze er mogen zijn. Daar bouw je een band mee op." Ook de kerntaak van de school is in principe nog hetzelfde, zegt ze. "Je moet je altijd afvragen: wat hebben de kinderen nodig om straks de vaardigheden te hebben die ze nodig hebben om te kunnen werken."

Optimist

Leutscher staat bekend als een rasoptimist. "Tuurlijk waren er wel eens tegenvallers, maar ik blijf altijd optimistisch. Ik herpak me altijd, en probeer altijd open en eerlijk te zijn. Je moet altijd in oplossingen denken. Ik houd van actie." Ze keert na de zomer dus niet meer terug naar de school. Ze zal zich zeker niet vervelen tijdens haar pensioen. "Ik weet nog niet precies wat, maar ik wil zeker iets gaan doen. Ik ga niet achter de geraniums zitten. Maar eerst moet ik alles even verwerken."

Meer berichten