Leerlingen van RSG Lingecollege sloten het schooljaar af met het onderzoeksproject 'Expeditie Zwerfafval'.
Leerlingen van RSG Lingecollege sloten het schooljaar af met het onderzoeksproject 'Expeditie Zwerfafval'. (Foto: )

Leerlingen doen onderzoek naar zwerfafval

Leerlingen van RSG Lingecollege sloten het schooljaar af met het onderzoeksproject 'Expeditie Zwerfafval'. Ze ruimden zwerfafval op en namen enquêtes af tijdens veldwerk. Met die resultaten bedachten ze oplossingen voor opdrachtgevers, zoals de Gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland.

Tiel - Op 4 juli presenteerden drie klassen hun conclusies en oplossingen aan de opdrachtgevers, ouders en aan Henk Bergsma van de gemeente Tiel. Zo gaven leerlingen het advies om plastic verpakkingen in de supermarkt te vervangen door biologisch afbreekbare alternatieven, zoals bakjes van papierpulp.
Veel groepjes vinden dat er statiegeld moet komen op blikjes en drinkflesjes. Bovendien mag het bedrag omhoog, zodat mensen sneller geneigd zijn om dit afval in te leveren voor hergebruik en recycling. Verder concludeerden leerlingen dat voorlichting gericht op jongeren het best kan via social media, van bekende YouTubers of artiesten.

De prijs voor de beste presentatie ging naar Sarah, Lauren en Elize die een prototype van een zwerfafval-app ontwikkelden met daarbij een helder instructiefilmpje, alles prachtig vormgegeven. De groep van Lize, Jessie, Britt en Sem ontving de prijs voor de meest haalbare oplossing. Zij maakten een actieplan voor RSG Lingecollege, vol aanbevelingen die makkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Met budget van de Gemeente Tiel gaan zij onder meer afvalbakken pimpen, zodat het leuker wordt om je rommel weg te gooien.

Meer berichten