Kamiel ziet een positieve vibe. (Foto Jan Woldberg )
Kamiel ziet een positieve vibe. (Foto Jan Woldberg ) (Foto: )

Kamiel: 'Te veel hunnie tegen hullie'

In de nadere kennismaking met raadsleden in de regio is het dit keer de beurt aan Kamiel Gulikers, fractievoorzitter van de PvdA, Tiel. Kamiel woont sinds 2007 met veel plezier in Tiel en werkt als beleidsadviseur Ruimtelijke ordening bij de gemeente Vianen. Hij ziet zichzelf als een sociale liberaal met een pragmatische inslag.

Door Jan Woldberg

Tiel - Gulikers is van mening dat mensen in staat moeten zijn om voor zichzelf een bestaan op te bouwen, hun eigen weg te vinden in de maatschappij. Een sociaal vangnet en een eerlijke verdeling zijn volgens hem onontbeerlijk voor een gezonde samenleving. Wat Gulikers tot nu toe in de Tielse politiek is opgevallen, is de positieve vibe bij alle partijen hoewel alle partijen hun eigen verhaal hebben en waar nodig kritisch zijn wil men zich gezamenlijk in te zetten voor een beter Tiel.

PvdA wil besturen

De PvdA kwam met twee zetels weer in het college. Hoe kan dat? Kamiel: "We hebben een klap gekregen maar zijn altijd helder waar we voor staan. De PvdB is ontstaan uit het DNA van de PvdA, dus niet zo verwonderlijk dat ze bij ons terecht kwamen. Ben Brink heeft bewezen een top wethouder te zijn zonder poespas en gericht op de menselijke maat. Deze mix heeft ons weer in het college gebracht." Op de vraag of de PvdA het liefst aan het roer staat is het antwoord een volmondig ja. "Dit geeft tenslotte de beste mogelijkheden om de gestelde doelen te bereiken."

Aansluiting bij de burgers

Wat zijn jullie doelen? Gulikers: "De grootste uitdaging is het vinden van de aansluiting met de inwoners. We moeten meer de wijken in gaan en luisteren om te weten wat de Tielenaren verwachten van hun stad maar ook het lef hebben om uit te leggen waarom je soms geen populaire keuzes maakt. Dat is best wel lastig.

Onlangs kwam Pro Tiel met het voorstel om een van de parkeerlagen bij Zinder te reserveren voor de ambtenaren. Een heel pragmatisch voorstel wat het parkeren rond het gemeentehuis zou ontzien. Maar voor je het wist waren er allerlei maren. Dus hoe zit dat met de winkeliers, mogen die ook gereduceerd parkeren? Het is bij ons in de raad nog te veel hunnie tegen hullie." De partijen kruipen te vaak onnodig in de loopgraven volgens Gulikers.

Herindeling

"We zijn nog heel veel met ons zelf bezig, maar in de ogen van de Commissie Sterk bestuur moeten wij op termijn herindelen. Op dit moment laten we dit te veel over aan ambtenaren die vooral richting Culemborg kijken", stelt hij. Gulikers is er nog niet uit, maar wel van mening dat een herindeling er op termijn gaat komen en dat Tiel zich hierop moet voorbereiden. "Wij moeten ons open opstellen naar onze buurgemeentes en niet de grote broek van de centrumgemeente aantrekken."

Kamiel is van mening dat alle gemeenten in Rivierenland uit hun schulp moeten kruipen en de vooroordelen aan de kant moeten zetten.

Meer berichten