Monique met flipje ( foto Jan Woldberg )
Monique met flipje ( foto Jan Woldberg ) (Foto: )

Monique Schoots kan geen nee zeggen

Ze stond op plaats negen op de lijst, maar door de enorme winst van de Partij voor de Burgers, (PvdB) zat Monique Schoots onverwacht op het pluche van de gemeenteraad. Hoewel zij vier jaar commissie-ervaring had was het voor haar wel even slikken. Monique heeft geen raadservaring, maar is een sociaal dier en al sinds de jaren tachtig als vrijwilliger actief betrokken bij alle mogelijke activiteiten. "Ik kan geen nee zeggen, en ik vind heel veel leuk", zegt Schoots.

Tiel - Het begon allemaal bij de Spil van Wil Snijders. Wil was de ouderwetse jongerenwerker die in "zijn "jongerencentrum activiteiten organiseerde die je normaal zou verwachten in Amsterdam. Wil had oog voor de kwaliteiten van jongeren en stimuleerde hen om er het maximale uit te halen. Deze iconische Tielse jongerenwerker stimuleerde ook de verlegen Monique om de dingen te gaan doen die ze leuk vond. Monique: "Het begon met het werken achter de bar maar al snel deed ik het programmaboekje en nog veel meer." Voor haar was dit een eyeopener en van het een kwam het ander. Toen de charismatische Pieter van de Burg met zijn altijd bijzondere activiteiten bij Schoots aanklopte kon zij weer geen nee zeggen. "Het extravagante en ongewone trokken mij, het was spannend en ik werkte enthousiast met alle projecten mee." Van het Freak festival tot Jazzy Tiel, altijd was zij van de partij.

Meteen aan de beurt

"Toen Pieter van de Burg de PvdB oprichtte vroeg hij mij. "Het leek mij wel interessant, en ik was ik meteen aan de beurt. Voor ik het wist zat ik in de steunfractie en nu in de raad ". Monique voelt de fractie als een vriendenclub met heel veel passie en creatieve ideeën.

"Het raadswerk vind zij boeiend maar moest soms wel slikken. Monique heeft het gevoel dat zij veel kan en wil doen maar merkt een enorme kloof met de burger. Als ICT- specialist kijkt ze met verbazing naar de gemeentelijke website waar je de weg al snel kwijt raakt. Naast deze digitale gebrekkige communicatie stoort zij zich aan de wollige stukken waarmee de raad vanuit de ambtelijke organisatie wordt bestookt. Schoots: "De ambtenaren hebben een cursus begrijpend schrijven gehad maar ik merk er niets van." Wat haar betreft moet dat snel veranderen want als de raadsleden het niet snappen hoe zit dat dan met de inwoners. Monique gaat hier binnenkort vragen over stellen.

'Een bak water zonder franje'

De PvdB begon opgewekt aan haar regeerperiode maar werd wreed opgeschrikt door de mei circulaire van het rijk. Niks overschot en weg mooie plannen. Schoots: "Wij hadden mooie ideeën voor de stad maar moeten helaas een groot aantal plannen tijdelijk parkeren." Voor de PvdB was het nieuwe zwembad een kroonjuweel.

"Ik ben realistisch, laten we nu het even tegen zit toch maar een nieuwe bak water voor het zwemonderwijs realiseren en later, wanneer het beter gaat de pretvoorzieningen toevoegen."

Meer berichten