Bloedmaan op vrijdagavond
Bloedmaan op vrijdagavond (Foto: Ab Donker)

Bloedmaan vrijdagavond vrij laat zichtbaar maar wel mooi

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. Het zonlicht wordt door onze dampkring afgebogen naar de maan. Omdat rood licht het best wordt afgebogen kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.
De totale verduistering begon vrijdagavond 27 juli om 21.30 uur. Het hoogtepunt was om 22.22 uur en de volledige eclips eindigde om 23.14 uur.

De langste
Daarna duurde het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt. Het was hiermee de langste maansverduistering van de 21e eeuw.
De maansverduistering van deze avond was de langste van deze eeuw. Hij duurde van 21.30 tot 23.14 uur. Bovendien was hij door het heldere weer goed zichtbaar.
Maansverduisteringen komen vaker voor dan zonsverduisteringen. In januari van dit jaar was er ook een maansverduistering, maar die was in Nederland niet te zien. Dat komt omdat de verduistering ook kan plaatsvinden als het ergens anders nacht is, bijvoorbeeld in Azië of Amerika. Wij zijn dan eigenlijk 'te laat ingeschakeld'. De eerstvolgende maansverduistering die bij ons te zien is, valt op 21 januari.
de maan vanavond zo groot te zien maar dat is een soort optische illusie, een vertekend beeld. De maan draait een elliptische baan om de aarde, hij staat in de zomer verder van ons af dan in de winter. Vrijdag stond hij dus relatief ver van ons af, dat noem je een mini-maan. In de winter is het een supermaan. Omdat de maan laag boven de horizon opkomt lijkt hij door vertekening en omdat hij zich aftekent tegen huizen en bomen ineens heel groot. Terwijl hij juist kleiner is dan op andere momenten in zijn baan.
Foto Ab Donker

Meer berichten