Het diamanten echtpaar Borgstein -Verkerk met burgemeester Gerdo van Grootheest.
Het diamanten echtpaar Borgstein -Verkerk met burgemeester Gerdo van Grootheest. (Foto: Theo van Dam)

Diamanten paar bezocht door burgemeester

CULEMBORG - Burgemeester Gerdo van Grootheest bracht een bezoek aan het echtpaar Borgstijn-Verkerk. Hij feliciteerde hen met hun diamanten bruiloft (60 jaar).

De heer Borgstein is geen onbekende in Culemborg. Toen hij begon aan zijn opleiding als drukker bij het toenmalige bedrijf Drukkerij A. T. Verschoor en Zn. had hij niet gedacht dat hij in het grafisch bedrijf zo veel veranderingen mocht meemaken. Hij drukte eenmaal per week de Culemborgsche Courant, die geheel met de hand gezet werd en later door loodzetmachines. De krant werd dan met twee pagina;s tegelijk gedrukt. Dus was het een hele klus om de krant gereed te krijgen in vergelijking met heden met de hedendaagse techniek. Toen werd alles met de hand gedaan en moesten de teksten die door correspondenten werd aangeleverd, meestal geschreven, op loodzetmachines overnieuw getypt worden en werd de krant in lood opgemaakt. Ook met de hand. De kopregels waren losse letters. Het duurde dan ook een paar dagen voordat de krant bezorgt kon worden bij de abonnees.

Later maakte de heer Borgstein mee dat de krant in offset gedrukt werd en bracht hij de geplakte pagina’s naar het bureau van de BDU, dat toen nog in de binnenstad van Barneveld was gelegen.

Naarmate de tijd vorderde ging de krant helemaal naar de BDU en werd het werk eenvoudiger.

Bij zijn pensioen verveelde hij zich geen moment en was hij graag chauffeur van de bekende Gele Klaartje bussen, die hij tot zijn84ste jaar bereed. Hij organiseerde ook een wekelijkse fietstocht op de woensdagmorgen. Bij de biljartvereniging was hij actief en ook de kaartavonden werden door hem bezocht.

Nu geniet hij van zijn oude dag in verzorgingshuis Kulenburg samen met zijn vrouw, die in haar jeugdjaren werkte bij de toenmalige afdeling abonnementen van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht tot het huwelijk.

Meer berichten