Foto: Jan Woldberg

'Jammer dat de coalitie ons niets gunt'

In de reeks kennismakingen met Tielse politici, dit keer Peter Elferink, fractievoorzitter van Pro Tiel. Toen Elferink in Tiel kwam wonen was hij al snel de actievoerder die met de buurt ageerde tegen een overlastgevende hondenkennel. Dit was de opmaat naar de oprichting van Pro Tiel en in 2002 stormde de partij met prominenten en ontevredenen van allerlei partijen op de lijst, als eerste lokale partij met acht zetels de raad van Tiel binnen.

Door Jan Woldberg

Tiel - Dit succes was geen lang leven beschoren want in 2014 waren er nog maar twee raadsleden over, die tot overmaat van ramp ook hun eigen weg gingen. De partij vroeg zich af of men nog wel verder kon. Toen beklom Elferink, tijdens een bewogen ledenvergadering, de kansel en wierp zich op als lijsttrekker. Hij wist de partij én vervolgens de kiezer te overtuigen, en Pro Tiel kwam weer met een zetel in de raad.

Elferink was in zijn jonge jaren in Lochem actief bij jongerencentrum Unga. Stond achter de bar, was dj en organiseerde voor de PSP politieke cafés. Hij kwam er achter dat organiseren en werken met mensen hem het beste afgingen, ging naar de sociale academie en werd opbouwwerker. Zijn eerste klus was om jongerencentrum Eureka in Apeldoorn vanaf nul op te bouwen. Toen dat gelukt was lag het welzijnsland voor hem open, en werkte hij als opbouwwerker, directeur en adviseur in diverse functies binnen de sector.

Verbazing over formatie

Elferink heeft veel te maken gehad met verandermanagement, en keek dan ook met verbazing naar het formatieproces in Tiel. "Men begon veelbelovend, maar trok zich na de eerste open bijeenkomst terug in de oude politiek. Ik had gehoopt op een proces waar we met alle partijen de tunnel in zouden gaan en maar zien wie er uitkomen. Jammer dat de coalitie de gelederen heeft gesloten en de oppositie niets gunt. Helaas worden goede voorstellen te makkelijk af geserveerd als je niet bij de club hoort."

Regent van oude politiek

Volgens Elferink wuift de coalitie problemen laconiek weg, terwijl iedereen kan zien dat Tiel financieel in het moeras zit en de problemen steeds groter worden. "Wethouder Marcel Melissen ( VVD), schuift de hete aardappel door en wordt helaas steeds meer een regent van de oude politiek."

"Herindelen moet een meerwaarde hebben en de gemeenten moeten aan elkaar grenzen." Daarom is volgens Elferink Buren een natuurlijke partner. "Fuseren met Culemborg is niet slim. Leuk dat onze ambtenaren dat willen maar wij moeten eerst kijken naar aangrenzende gemeenten", stelt hij.

Lochem kent Peter als het sprintkanon die op de fiets menig kermiskoers won. Hij wil dan ook in de raad snel uit de startblokken komen en met Ünal Sözen van Groen Links de 'pain in the ass' zijn van de oppositie voor een alternatief Tiel.

Meer berichten