Directeur en leerlingen onthullen verkeersbord. Gepaste trots op het schoolplein van Jenaplanschool Praathuis in Culemborg.
Directeur en leerlingen onthullen verkeersbord. Gepaste trots op het schoolplein van Jenaplanschool Praathuis in Culemborg. (Foto: )

Einde aan verkeerschaos Praathuis

Gepaste trots op het schoolplein van Jenaplanschool Praathuis in Culemborg. Tijdens de opening van het nieuwe schooljaar werd afgelopen maandag een gloednieuw verkeersbord gepresenteerd: "Kijk uit voor kinderen". Het bord is door één van de leerlingen zelf ontworpen.

Door Pauline Veenstra

Culemborg - Het is elke ochtend weer een drukte van jewelste bij het hek van de basisschool. Ouders halen en brengen hun kroost met de auto, parkeren buiten de vakken en creëren zo een onveilige situatie voor de kinderen. Voor de scholieren kan het zo niet langer.

"Wie denkt er wel eens: Oh, er staan wel heel veel auto's gevaarlijk geparkeerd?", vraagt directeur Ellen van der Ligt aan de kinderen op het volle schoolplein. Er is geen twijfel over mogelijk, bijna alle vingers schieten de lucht in. Zowel bij de jongere kinderen (nijlpaarden) als de oudere (panters) klinkt er instemmend geroezemoes. Hoog tijd voor verandering dus.

Gebundelde krachten

Om deze verandering door te kunnen voeren, hebben de school, ouders van de leerlingen, omwonenden, de wijkagent, ElkWelzijn en de gemeente de handen ineen geslagen. Het is voor het eerst dat in Culemborg zo'n project met alle betrokkenen loopt. "Geen van ons kan het alleen, maar samen kunnen we het wel", aldus Van der Ligt. Om de kinderen te betrekken, is er een ontwerpwedstrijd georganiseerd. De winnaars zien hun ontwerp terug op het verkeersbord of op de nieuwe flyers.

Geheel nieuwe situatie

Het verkeersbord is namelijk niet de enige verandering. Vanaf volgende week worden er ook flyers uitgedeeld bij het schoolplein zodat alle ouders op de hoogte zijn. Leuk detail, de voorkant van de flyer is ook door een van de leerlingen gemaakt. De tekst op de achterkant is gemaakt door de leerlingen en docenten van het Praathuis. Ook wordt het plein anders ingericht. De fietsen staan op een andere plek en worden afgeschermd door een tweetal hekken. Met de exacte inrichting wordt nog geëxperimenteerd.

Handhaving wijkagent

Dat de maatregelen nodig waren bleek maar weer op de dag van de onthulling. "Het was weer heftig vanochtend", verzucht Van der Ligt. De nieuwe regels zijn er om gehandhaafd te worden. Wijkagent Gerard van den Akker zal scherp toezicht houden op de nieuwe situatie en ouders aanspreken als zij zich niet houden aan de afspraken. De aanwezige ouders zijn in ieder geval enthousiast. Vader Stefan Claessens (53) staat nog even na te praten op het plein. Hij vertelt: "In de oude situatie was het erg chaotisch. Ouders brengen hun kinderen nog even snel voor het werk naar school en maken geen gebruik van de parkeervakken hier vlak achter. Nu kunnen de auto's niet meer bij de fietsenrekken in de buurt komen."

Meer berichten