De corsowagen van Culemborg zal zaterdag 15 september in Tiel veel indruk maken op het publiek. Vlr. Pieter Meeuwesen ontwerper, Hans Kool voorzitter en Thea Daalen ontwerpster   (foto Cees Hoogteyling)
De corsowagen van Culemborg zal zaterdag 15 september in Tiel veel indruk maken op het publiek. Vlr. Pieter Meeuwesen ontwerper, Hans Kool voorzitter en Thea Daalen ontwerpster (foto Cees Hoogteyling) (Foto: )

Willen winnen met vrouwenopstand

Vanwege 700 jaar stadsrechten komt Corsoclub Culemborg, netjes gezegd, Stichting Poort van de Betuwe, met een historische wagen. De bouwers hopen dat ze dit jaar weer mee kunnen doen met de top van het corso. De eerste prijs zou een mooi cadeau zijn voor de jubilerende stad.

Door Cees Hoogteyling

Culemborg - De bouwers in Culemborg gaan er helemaal voor. Net als andere jaren zal de wagen weer indruk maken bij de vele bezoekers. De wagens zijn ook dit jaar weer ontworpen door Thea van Daalen en Pieter Meeuwesen. Om een goed idee te krijgen voor een passend ontwerp doken ze in de geschiedenis van de stad en kwamen uit bij de vrouwenopstand in 1650. Pieter Meeuwesen: "We hebben ons geen gemakkelijke opdracht gegeven. Omdat we weten dat bij de ontwerpers en bouwers van Culemborg bijna alles mogelijk is, zijn we de uitdaging aangegaan. Nadat de bouwers de maquette hadden gezien, waren ze enthousiast. Dat vonden wij erg belangrijk. Dat geeft draagvlak."

Vrouwengebeuren

Thea van Daalen: "Deze wagen is een vrouwen gebeuren. De wagen met de vrouwen achter de handkarren is een heel entertainment. Ik heb er wel een voorstelling van hoe het er uit komt te zien. Ik denk ook wel dat het publiek weer onder de indruk zal zijn." Terwijl we aan de koffie zitten laat voorzitter Hans Kool ons zien hoe de verlichting moet worden aangebracht. Voor Culemborg is het avondcorso net zo belangrijk als op zaterdagmiddag. Hans Kool: "We gaan altijd mee voor de top. We gaan de strijd aan, soms met veel techniek. Dat maakt de opbouw altijd spannend. Doordat we altijd op de snede van het technische mes lopen, kan er onderweg altijd iets gebeuren waar je geen rekening mee hebt gehouden. Dan kunnen we wel altijd zeggen, hadden we maar dit of dat. Het is natuurlijk altijd achteraf." We merken wel dat zowel bestuur als plakkers achteraf altijd wel tevreden zijn. Vooraf moet er wel gezonde spanning in het lijf zitten, zeggen ze in de hal. Voor Hans Kool is het belangrijk dat de jeugdwagen alle aandacht krijgt, daar komen de plakkers voor de toekomst vandaan als het goed is. In Culemborg zijn ze blij met de sponsoren die het mogelijk maken dat de jubilerende stad ook dit jaar weer met een geweldige wagen komt. Toch heeft de voorzitter het gevoel dat het corso in de kleinere dorpen, onder de bevolking, meer leeft. De hechte clubbouwers zien graag nieuwe gezichten komen. Dus mochten er nieuwkomers zijn, ga gewoon eens een kijkje nemen. Voor info: www.corso-culemborg.nl

Meer berichten