Oud voorzitter Jiles van Maanen (l) neemt met voorzitter Corné van Beem de dagelijkse dingen door. Binnen is net de kop op de wagen geplaatst. Het is bijna jammer dat die nog beplakt moet worden.
Oud voorzitter Jiles van Maanen (l) neemt met voorzitter Corné van Beem de dagelijkse dingen door. Binnen is net de kop op de wagen geplaatst. Het is bijna jammer dat die nog beplakt moet worden.

Wagens binnen grenzen van veiligheid

Voor de corsoclub Tiel is zaterdag 15 september, wanneer de corsowagens waaraan maanden is gewerkt aan het publiek worden getoond, een thuiswedstrijd. Voor het publiek schept dat verplichtingen. We kunnen wel zeggen dat de wagen, waarmee de Corsoclub Tiel zich dit jaar presenteert de verwachtingen ruimschoots overtreffen.

Door Cees Hoogteyling

Tiel - Dit jaar draagt de wagen de naam: 'Tiel uit de oude doos' en is imponerend. Voorzitter Corné van Beem: "Het zijn eigenlijk allemaal kunstenaars die aan een dergelijke wagen werken. Het werk van de lassers en vormgevers wordt veelal ondergewaardeerd. We strijden met elkaar om de hoogste eer, prijs is mooi meegenomen. Het klinkt gek als ik zeg dat de prijs voor mij van ondergeschikt belang is. Ik geniet van de onderlinge saamhorigheid. Dit is zo'n groot sociaal gebeuren wat wordt onderschat."

Terwijl Corné doorwerkt aan het buigen van ijzer vertelt hij ons over het steeds mooier worden van de wagens en dat de concurrentie steeds groter wordt. De lat wordt steeds hoger gelegd. Voor de bouwers is het wel zo dat de wagens binnen de grens van de veiligheid worden gebouwd.

Jiles van Maanen, die de voorzittershamer heeft overgedragen aan de jeugd, werkt zelf nog steeds mee aan de wagen van Tiel. Hij zegt: "Het mooie van het corso is dat de mensen die bij het corso zijn betrokken steeds weer nieuwe bouwers meebrengen. Als ze eerst maar eens geweest zijn, ontwaakt de liefde voor het bouwen van een corsowagen."

Naast de grote wagen wordt in dezelfde ruimte de jeugdwagen gebouwd. De mannen zijn daar blij mee. Zo kan de jeugd gemakkelijker doorstromen. Door de kennis die ze opgedaan hebben bij de jeugdwagen, kunnen ze daarna volwaardig meedraaien. René: "We hebben nog even te gaan, maar we lopen goed in de pas. Dat is prettig. Geen stress is goed voor de sfeer, gezelligheid en de onderlinge verhoudingen en er wordt netjes gewerkt. Het is monnikenwerk. Elke vierkante centimeter versieren met zaadjes, boontjes, besjes of bramen."

Het is duidelijk dat het bouwen aan een corso wagen, wel vrijwillig is maar niet vrijblijvend. Het corsobestuur is altijd blij als er inwoners zijn die tijdens het bouwen van de corsowagen gewoon even langs komen. Dan is te zien dat de ontwerpers, de lassers en de plakkers, hun ziel en zaligheid leggen in de wagens.

Op dezelfde locatie worden ook de wagens van Drumpt gebouwd. De bouw van de vier wagens vindt plaats in de voormalige gemeentewerkplaats aan de Bulkweg -Tiel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden