Culemborgers met een verscheidenheid aan achtergronden maken van het wandkleed  van Olga Ellerman een uniek 'geschenk van de stad'.
Culemborgers met een verscheidenheid aan achtergronden maken van het wandkleed van Olga Ellerman een uniek 'geschenk van de stad'. (Foto: )

Reizend wandkleed voor Culemborg

Nog 100 dagen en dan moet ' het reizend wandkleed' van Olga Ellerman klaar zijn. Tientallen Culemborgers – jong, oud, man, vrouw, autochtoon en import – hebben meegewerkt aan dit geschenk voor Culemborg 700. De komende eeuw zal het te zien zijn in de Raadszaal.

Door Karel van Koppen

Culemborg - Olga Ellerman (56) mag nog niets zeggen over de bijzondere manifestatie waarmee 'haar' wandkleed eind dit jaar wordt aangeboden aan Culemborg, maar over het reizend wandkleed zelf praat ze honderduit. "Het wordt 1,5 x 5 meter. Er staan kenmerkende bouwwerken van Culemborg op, het oude stadhuis, het nieuwe stadskantoor, de beide Barbarakerken, het Weeshuis, de Binnenpoort, de molen en natuurlijk de spoorbrug. Het wandkleed wordt geborduurd in duizenden grove kruissteken. Iedereen is welkom mee te borduren. Niemand hoeft ver van huis, want we reizen met het wandkleed naar diverse locaties in de stad. Vandaar de naam."

Dat juist iemand als Olga Ellerman op het idee van een 'reizend wandkleed' komt, laat zich goed verklaren. Zij werkt part-time bij Dienstwerk in Culemborg en is daarnaast kunstzinnig zzp'er. Bij Dienstwerk brengt zij mensen met elkaar in contact en als zzp'er heeft zij voor de gemeente Tiel drie kruissteekwandkleden gemaakt, samen met mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Peter Brouwer, coördinator van Culemborg 700, vond het een fantastisch idee. De financiering kwam rond met steun van onder meer Stichting Elisabeth Weeshuis, Cultuurfonds Culemborg en gemeente en provincie.

Samen met ontwerper John van der Meer bedacht Olga de afbeelding. Die werd omgezet in kruissteken en daarna voorgedrukt op industrieel vilt. Met hamer en holpijp zijn ca. 10.000 gaatjes gemaakt. "De eerste borduursessie was in het Weeshuis. Daarna reisde het wandkleed langs onder andere het stadskantoor, het Odensehuis, het Beatrix en de Turkse Moskee."

De belangstelling om mee te doen, blijkt groot. "De oudste deelnemer, Frans, een man van 88, is zeker al 7 keer geweest. De jongste deelnemers waren meisjes van een jaar of 6. Ook burgemeester Gerdo van Grootheest heeft eraan meegewerkt." Het wandkleed vordert gestaag. Het tweede doel, mensen bij elkaar brengen, wordt eveneens gerealiseerd. "Deelnemers zijn bezig, ondertussen praten zij met elkaar en leren elkaar kennen." De borduursessies zijn superleuk, maar vergen veel begeleiding. Daarom is Olga blij dat twee vriendinnen regelmatig helpen.

Sessies

In Olga's agenda staan nog kruissteeksessies op za. 8, vr. 14, za. 22 en za. 29 september in respectievelijk Weeshuis, Synagoge, Chopinplein en Oudkatholieke kerk. Iedereen kan meedoen. Aanmelden niet nodig.

Voor tijden en meer informatie olga.ellerman@gmail.com en www.lingestreek.nl (Doen & Actief/evenementenagenda).

Meer berichten