Betuws Wijndomein beste wijngaard


Wijnboer Diederik Bleker en wijnboerin Arina van Leenen genieten van een goed glas zelfgemaakte wijn. (Foto: Arno voor de Poorte)
Wijnboer Diederik Bleker en wijnboerin Arina van Leenen genieten van een goed glas zelfgemaakte wijn. (Foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

Betuws Wijndomein beste wijngaard

In het eerste weekend van september is het Betuws Wijn domein uitgeroepen tot één van de twee beste wijngaarden van de jaargangen 2017 - 2018. Daarnaast ontvingen Diederik Beker en Arina van Leenen maar liefst zeven medailles voor hun rode, witte en mousserende wijnen.

Door Arno voor de Poorte

Erichem - De Betuwe, vanouds de fruittuin van Nederland, biedt inmiddels meer dan appel-, peren-, en kersenbomen. In het Erichemse buitengebied staat een vermaarde wijnboerderij waar Diederik en Arina sinds 2004 keihard aan de wijnweg timmeren. En met succes. Tijdens de feestelijke uitreiking van de medailles van de wijnkeuring in het Koetshuis in Amerongen is het Betuws Wijndomein benoemd als één van de twee beste wijngaarden van de jaargangen 2017 - 2018. Daarnaast ontvingen de trotse wijnboer en -boerin zeven zilveren medailles voor hun rode, witte en mousserende wijnen.

Aan deze wijnkeuring deden achtenvijftig Nederlandse en negen Belgische wijnboeren mee. In totaal keurden de meesters er 186 wijnen.

Diederiks ogen stralen als hij vertelt dat hun wijnen constant zijn over de hele linie. "Dat proef je terug in de smaak en is duidelijk te zien aan de resultaten van de wijnkeuring. Een hele eer en erkenning voor al het werk dat we geleverd hebben in onze wijngaard."

Betrokken

"Wijn is emotie", zegt Arina, "en wijn is een streekproduct. We willen zo veel mogelijk mensen betrekken bij onze onderneming." De ondernemers willen graag sociaal, betrokken en duurzaam zijn. Sinds een paar jaar loopt er letterlijk een wandelpad door hun achtertuin. "Dat is het Errekomse pad, een route die bij de Klompenpaden hoort. Daardoor komen veel wandelaars hier naar de wijngaard en dat levert veel goodwill op."

De gemeente Buren heeft onlangs veertien rotondes in beheer van ondernemers gegeven. Het Betuws Wijndomein heeft er één in Buren gepacht voor een periode van tien jaar. "We hebben die rotonde beplant met druivenstokken", vertelt Diederik, "en we gaan daar een oude druivenpers met een barrique (wijnvat) op uitstallen. We maken ze mooi oranje, zodat ze een link hebben met het Oranjestadje."

Op zaterdag 16 september houdt het Betuws Wijndomein open huis. Om de geheimzinnigdoenerij die over wijn hangt door te prikken nodigen zij belangstellenden die dag uit het proces van druif tot fles volgen.

Diederik en Arina nemen wijnenthousiastelingen mee op een rondleiding door de wijngaard en een proeverij van wijn in wording in de wijnkelder. Ze willen iedereen laten genieten van een borrel- en broodjesplank en een goed glas op het terras.

"Ook laten we graag onze nieuwe streekproducten zien. We zijn bijvoorbeeld heel serieus bezig met het maken van ciders uit gekrenkt fruit. We gaan gewoon laten zien wat we hier allemaal doen. Dit is kortom een dag ongecompliceerd genieten!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden