Bestuur Vierstromenland. Vlnr: George Brand, Dick Hendriks, Fred Eggink, Gert Jan van Ingen, Nancy Hageman, Rian Verwoert en Martin van Arkel. Niet op foto Bas Essing.(Foto: Jan Bouwhuis)
Bestuur Vierstromenland. Vlnr: George Brand, Dick Hendriks, Fred Eggink, Gert Jan van Ingen, Nancy Hageman, Rian Verwoert en Martin van Arkel. Niet op foto Bas Essing.(Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Iedere wagen komt in de schijnwerper

De 58ste editie van het Fruitcorso, op 15, 16 en 17 september in Tiel, zal bepalend zijn voor de toekomst. Het corso, of het oogstfeest van FruitDelta Rivierenland, staat in het teken van de veranderingen. Die zijn nodig om financieel uit de problemen te komen. Door de positieve instelling van de corsoverenigingen ervaart Rian Verwoert, voorzitter Vierstromenland, de veranderingen als positief.

Door Cees Hoogeyling

Tiel - In een gesprek met de voorzitter Rian Verwoert, komen de veranderingen die het corso dit jaar ondergaat uitgebreid aan de orde. Verwoert: "De veranderingen worden door alle corsobouwers gedragen. Dat is het mooiste corsocadeau wat ik als voorzitter mag beleven. Het is niet zoals ik al eens eerder stelde, 'wij en hullie'. Vierstromenland en corsobesturen zijn 'wij' geworden. Dat is de basis om iets tot een goed einde te brengen. Samen maken we het corso, daarvoor dragen we samen de verantwoording voor dit evenement."
Verwoert is nu 7 jaar voorzitter. Hij vertelt ons over de vernieuwing van het Fruitcorso en de problemen waar je als organisatie tegenaan loopt. De eensgezindheid onder de bouwers. Voor alle vrijwilligers zou het niet doorgaan van het corso een groot gemis zijn.
Het werk wat de besturen en plakkers doen wordt onderschat. Herinvoering van entreegeld maakt onderdeel uit van de verandering.

Startgeld

De veiligheidseisen worden steeds zwaarder en dat brengt meer kosten met zich mee. De deelnemende corsoverenigingen hebben het startgeld hard nodig, want ook voor hen zijn de kosten van fruit en zaden omhoog gegaan.
Daarnaast hebben zij de lat steeds hoger gelegd. Voor Verwoert, die veel waardering heeft voor de corsoverenigingen en het bestuur van zijn Vierstromenland, gaat het goed komen. Hij merkt dat aan de uitstraling van de corsobouwers en het toenemende aantal sponsoren. Voor het bestuur Vierstromenland zijn sponsoren en medewerking van de gemeente Tiel, een noodzakelijk iets. Voor Verwoert belangrijke medespelers voor een dergelijk evenement. ''Ik moet er niet aan denken dat het Fruitcorso, als één groot sociaal gebeuren in het Rivierengebied, waar zoveel mensen met zoveel plezier zich uitleven, niet meer kan worden georganiseerd doordat er geen geld is."
Zeker de mozaïeken langs de gracht mogen van Verwoert niet worden vergeten. Verwoert: "Corso by Night, dat vraagt van de bouwers en ontwerpers weer méér creativiteit. Ik denk dat het een sprookjesachtig gebeuren zal worden en verwacht onder gunstige weersomstandigheden veel belangstelling."

Veranderingen

De belangrijkste veranderingen zijn: het avondcorso 'Corso By Night' genoemd, een kleiner parcours en entreegeld. Het parkeerterrein achter de Rabo, het Taluud, wordt met de tribunes omgebouwd tot een ware Arena, daar worden de wagens uitvoerig toegelicht en uitgelicht bij het avond corso.
Voor de mooist verlichte wagen is een extra prijs in het leven geroepen.
Bij bloemencorso's waar ze dit al doen, is het een succes. De entreeprijs is slechts vijf euro.
Inwoners die langs het parcours wonen kunnen, via een polsbandje, gratis op het terrein en bij hun woning komen.

Meer berichten