De woonark van Hans Heerdt in de Tielse haven begint licht te hellen  door de extreem lage waterstand.
De woonark van Hans Heerdt in de Tielse haven begint licht te hellen door de extreem lage waterstand. (Foto: Corien Remijn)

Leven met de grillen van de rivier

Hans Heerdt woont sinds 2012 op een woonark in de Tielse haven. De waterstand is deze zomer zo laag dat buizen die normaal diep onder water liggen, zichtbaar zijn geworden. De ark begint zelfs een beetje te hellen. Voor rivierman Heerdt horen de grillen van de natuur bij het leven.

Door Corien Remijn

Tiel - Het ponton waarop het huis van Hans Heerdt (69) staat, is vastgemaakt aan palen en beweegt in normale omstandigheden mee met de waterstand. Het systeem is echter niet berekend op de extreme droogte van deze zomer. "Tja, daar moet ik eens wat op gaan verzinnen", zegt Heerdt nuchter, "Dit hoort bij de rivier met zijn bedreigingen en kansen. Dat vind ik leuk, die dynamiek." Het is een uitspraak die ook typeert hoe hij in het leven staat.

Ark of woonboot

"Een ark is geen woonboot", legt hij uit tijdens de rondleiding door zijn woning. "Een ark is een drijvend huis en staat meestal op een stalen - of betonnen bak. Het is geen schip." Hij heeft zijn ark gekocht in Amsterdam. Amsterdamse regels beperkten de hoogte van de woning, maar donker is het er zeker niet. En met een oppervlakte van ruim 100m2 doet het niet onder voor een gemiddelde eengezinswoning. Naast de ark dobbert een boot.

Natuurprojecten

Heerdt heeft een sterke band met de Waal. Hij is opgegroeid op de zandgronden van Ede maar zijn liefde voor de rivieren bracht hem in 1976 naar Tiel. Daar kocht hij met zijn toenmalige vriendin het dijkhuis waar hij 35 jaar heeft gewoond. Naast zijn werk als adviseur winkelinrichting zette hij zich in voor natuurprojecten op en rond de Waal. Eén van die projecten was de ontwikkeling van Wetland Passewaaij, het uiterwaardengebied pal voor zijn huis. De kans om beheerder te worden van het gebied greep hij met beide handen aan. Toen tien jaar later de geldkraan werd dichtgedraaid, zag Heerdt direct nieuwe kansen. "Als je iets loslaat komen er altijd weer nieuwe dingen op je pad." Hij ontwikkelde struinroutes en vaartochten en was één van de initiatiefnemers van de Ri4daagse, een vierdaags wandelevenement langs de Waal. Ook zet hij zich in voor een aantrekkelijker Waalfront. "Ik gun de Tielse bevolking een betere verbinding met de rivier."

Stapje terug

Tegenwoordig doet hij het wat rustiger aan. Lachend: "Al valt het me niet mee om nee te zeggen als er weer een leuk project voorbij komt." Dat Heerdt vanaf de zijlijn nog actief betrokken is bij "zijn" projecten blijkt ook als hij tijdens het interview wordt gebeld door de huidige organisator van de Ri4daagse.

Moet het evenement met deze lage waterstand niet afgeblazen worden? Ondanks alle tijd en geld die al dit evenement zijn gestoken handelt Heerdt het telefoontje ontspannen af. "Bij zo'n project is altijd een plan A, B én C nodig" legt hij later uit "Maar dat hoort erbij, dat is de natuur. Zo is het leven."

Meer berichten