Gouden toekomst voor corsoclub Culemborg. Vlnr. Lianne van Vrouwerf, Mirthe Wolswijk, Eline van Vrouwerf, Eliane Hulsink (ontwerpster) en Storm van Gelderen.(Foto en tekst: Cees Hoogteyling)
Gouden toekomst voor corsoclub Culemborg. Vlnr. Lianne van Vrouwerf, Mirthe Wolswijk, Eline van Vrouwerf, Eliane Hulsink (ontwerpster) en Storm van Gelderen.(Foto en tekst: Cees Hoogteyling) (Foto: )

Jeugdwagens maken het corso compleet, zonder hen geen corso

De corsostoet die zaterdag door de straten van Tiel trekt bestaat uit achttien wagens, daarvan worden er zes door de jeugd geleverd. De kwaliteit van de jeugdwagens is de laatste jaren zo gegroeid dat ze bijna niet meer verschillen van de twaalf grote wagens. Veel bezoekers zien nauwelijks het verschil.

Culemborg - De meeste jeugdwagens worden gebouwd in dezelfde ruimte waar de grote wagens worden gebouwd. In het ontwerp van de jeugdwagen heeft de jeugd veelal inspraak. De jeugdwagen van Culemborg met de titel: E-lizzy world (vrouwe Elisabeth) staat in het teken van 700 jaar Culemborg. Na gesprekken met de jeugd, over het verleden, heden en de toekomst heeft Eliane Hulsink een wagen ontworpen. De wereld in beeld, zoals dat bij de jeugd in computergames zou kunnen worden gespeeld.

Eliane Hulsink vertelt: "Ik merk dat als de jeugd mee aan de basis heeft gestaan van het ontwerp, ze dan nog fanatieker aan de wagen werken. De jeugd heeft sport, werk, ontspanning en geschiedenis op een schitterende manier samengebracht in één wagen. We zien tevens hoe de jeugd denkt over de toekomst, zonder zaken, zoals de 'papklok' en de sigarenmakerij en het fietsen naar school te vergeten." Aan de wagen in Culemborg wordt door veel jeugd gewerkt.

Jeugd is creatief

De oudere jeugd komt in de avonduren en de allerkleinsten in de middag na schooltijd, maar vooral op de woensdagmiddag. We vragen Lianne van Vrouwerf hoeveel jaar ze al plakt. "Zeven jaar, alleen dit jaar heb ik wat minder tijd want studie moet eerst gebeuren. Dit is zo geweldig. Ik heb vriendinnen gekregen die ik anders niet zou hebben gehad. Een paar avonden per week gedurende een paar maanden. Ik zou het niet meer willen missen. Sterker nog, we verlangen ernaar Liandat het weer zover is."

Dat wordt door de anderen aan de plaktafel bevestigd. "Dan die lekkere hapjes die we hier krijgen", zegt Mirthe Wolswijk lachend.

Storm van Gelderen is de enige jongen die aan de tafel zit te werken, zichtbaar wel op zijn gemak tussen al die dames. Eline van Vrouwerf: "We hebben een grote wagen, door klein en groot gebouwd. We vinden het fijn om creatief bezig te zijn. Natuurlijk gaan we om te winnen, wat zou het mooi zijn om met zevenhonderd jaar stad met een eerste prijs uit Tiel thuis te komen. Na zeven jaar mee bouwen denk ik wel namens ons allen aan de tafel te spreken, dat vriendschap en het meedoen belangrijker is dan het winnen."

Meer berichten