De deelnemers van Pak je Kans in de raadzaal. Tweede van rechts is Sadosh van Toorn, in het midden onderin staat Fawzia Zarin.
De deelnemers van Pak je Kans in de raadzaal. Tweede van rechts is Sadosh van Toorn, in het midden onderin staat Fawzia Zarin. (Foto: Pak je Kans Rivierenland)

Zelfstandig worden door Pak je Kans

Voor vrouwen uit Rivierenland met een afstand tot de arbeidsmarkt is er sinds de zomer van 2017 het initiatief Pak je Kans. Deelnemers zijn inmiddels al doorgestroomd naar een vaste baan, volgen een opleiding of helpen andere vrouwen om zich te ontwikkelen. Vorig jaar deden er al 52 vrouwen mee, nu staat de teller op 38. "We willen dat andere vrouwen ook hun kans gaan pakken."

Door Rob Hirschmann

TIEL - Vol trots laat Margreet Griepink, Regisseur Sociaal Domein bij de gemeente Tiel, een filmpje op haar telefoon zien. Op het beeld is te zien dat één van de deelneemsters van Pak je Kans vol zelfvertrouwen in een volle raadzaal vertelt over wat het initiatief allemaal voor haar heeft betekend. Tijdens de viering van de eerste verjaardag toonden deelnemers aan raadsleden over alles wat zij in het afgelopen jaar hebben geleerd. Sommigen zijn al volledig financieel zelfstandig, anderen zijn daar hard naar op weg. "Het varieert. De één heeft al een baan, de ander volgt een opleiding. Het is mooi om te zien wat voor stappen ze dit jaar allemaal hebben gemaakt", vertelt Griepink trots. Inmiddels is het initiatief ook in Zaltbommel gelanceerd en zijn er al contacten met Buren.

Zelfstandig

Deelnemers van Pak je Kans zijn allochtone én autochtone vrouwen die economisch niet zelfstandig zijn en vaak afhankelijk zijn van hun man. Laaggeletterdheid speelt daarbij een grote rol. Ze volgen daarom onder meer een wekelijkse taaltraining. Daarbij wordt vooral gekeken naar praktische zaken, zoals het lezen van een bankafschrift. Via een andere cursus, gegeven door het ROC, kunnen deelnemers hun vaardigheden in spelling en grammatica verbeteren. Een ander onderdeel is presentatie/communicatietraining. Pak je Kans is een samenwerkingsverband van Werkzaak, Bibliotheek Rivierenland, het ROC, de Mozaïek en Vluchtelingenwerk.

Succesverhalen

Fawzia Zarin (43) uit Afghanistan heeft door Pak je Kans een grote ontwikkeling doorgemaakt. "Ik heb altijd gewerkt, maar in 2016 raakte ik mijn baan kwijt. Ik ging solliciteren. Maar dat ging niet goed, ook door mijn taalachterstand. Pak je Kans heeft mij heel goed geholpen. Ik kan mezelf nu echt presenteren, ik laat zien dat ik écht iets kan. Ik ben nu druk op zoek naar werk. Ik zou graag als tolk willen werken." Fawzia zit samen met Sadosh van Toorn (45) uit Azerbeidzjan in het kernteam van het initiatief. Dat team bestaat uit deelnemers die wekelijks met elkaar overleggen. Daarnaast spelen zij een voorname rol in het motiveren van andere deelnemers: ze zijn immers een goed voorbeeld. Sadosh werkt zelfs acht uur in de week betaald voor Pak je Kans. "Ik ben heel erg trots en dankbaar. We willen dat andere vrouwen ook hun kans gaan pakken", vertelt ze. Het nieuwe seizoen begint op 15 september. Meer weten? Stuur een mail naar pakjekansrivierenland@tiel.nl of bel naar 06-11734977.

 

Meer berichten