Harry zwaait Appelpop uit. Harry was 24 keer de onbetwiste frontman op de hoofdpodia van Appelpop. ( Foto: Jan Woldberg )
Harry zwaait Appelpop uit. Harry was 24 keer de onbetwiste frontman op de hoofdpodia van Appelpop. ( Foto: Jan Woldberg ) (Foto: )

Nestor van Tiels popfestival zwaait uit

''Tiel laat je horen.'' Zaterdag 8 september om 00.00 uur klonken na het optreden van Chef's Special, de magische woorden voor het laatst uit de mond van presentator Harry Rienmeijer. Harry was 24 keer de onbetwiste frontman op de hoofdpodia van Appelpop. Een goede gelegenheid om deze nestor van de Tielse Festivalpop in zijn eigen cabine op het festivalterrein op te zoeken en zijn verhaal te horen.

Door Jan Woldberg

Tiel - Rienmeijer: "Ik had eigenlijk vorig jaar al willen stoppen, maar ik werd overgehaald om er nog een jaartje aan te knopen. Ik ga het missen, maar nu is het echt voorbij, en zal Appelpop op zoek moeten naar een opvolger. Dat zal geen probleem worden want op de RABO Stage staat Tatum Hoetmer op dit moment de sterren van de hemel te presenteren."

Zelf is hij een perfectionist, die zich op alle fronten voorbereidt. Hij leest biografieën en beluisterd en bezoekt bands, om met een persoonlijke originele aankondiging te komen die steevast wordt ingeluid met het onvermijdelijke; 'Tiel laat je horen' voor…

Opvallende pakken

Ook visueel is Rienmeijer altijd met zijn presentatie bezig, hij is van mening dat de presentator ook achter in de tent gezien moet worden, en daarom opzichtige pakken moet dragen. Hij schakelde daarvoor zijn vriendin Ati Kamerbeek in. "Ati is een wizzard met naald en draad en weet mijn fantasieën te vertalen naar opvallende creaties, al werd haar machine gemold bij het maken van een Berenpak." Wie herinnert zich niet het Teletubby pak, maar ook het Schotse pak met kilt was legendarisch, waarbij het verhaal ging dat Harry geen onderbroek droeg. Maar de meest dierbare herinneringen heeft Rienmeijer aan het pak gemaakt van de Engelse vlag, ter ere van het optreden van Madness. Hij heeft alle pakken nog en met dank aan het elastiek passen ze nog steeds. Dus wie weet… zit een comeback er nog in.

'Het is slopend'

Rienmeijer stopt onder andere omdat het presenteren slopend is. "Je loopt wat af en na afloop ben ik kapot en mijn stem is aan gort. "Hij vindt het jammer dat hij als liefhebber flarden van het programma ziet, en meestal zijn favoriete bands met een rauw randje moet missen.

Als Rienmeijer zelf zou programmeren, dan zijn op dit moment de Wolff en Triggerfinger zijn favorieten. Maar het meest memorabele optreden was voor hem een optreden van Rowwen Heze, tijdens één van de eerste afleveringen. "Ik keek de tent in en werd overweldigd door het enthousiasme van de enorme mensenmassa, en vervolgens ging het dak eraf."

Harry kijkt terug op een mooie tijd, en sluit niet uit dat hij in een andere rol terugkomt. Hij wijst op het grootste kapitaal van Appelpop; de vrijwilligers, waar hij zich voor in wil zetten. Hij zou de man van de schouderklop willen worden. Hoe die rol eruit komt te zien weet hij nog niet. Maar een ding weten we wel; Appelpop is nog niet van Harry Rienmeijer af.

Meer berichten