Monumentendag in Tiel wordt weer jaarlijkse traditie

Op 9 september werd voor het eerst sinds jaren weer de Open Monumentendag in Tiel gehouden. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag. Een twintigtal monumenten was open gesteld en er werden ruim 2500 bezoekers geteld.

Tiel - Natuurlijk werkte ook het mooie weer mee en waren er toch al veel wandelaars bij de fraaie fruitmozaïeken. De open monumenten werden gemarkeerd door opvallende beachflags met het wapen van Tiel erop. Zo konden de panden ook op spontane bezoekers rekenen. Het was moeilijk kiezen voor de bezoekers, het aanbod was overweldigend. De open gestelde begraafplaatsen trokken veel bekijks, er was veel belangstelling voor de fietstocht langs sociale woningbouw van het begin van de vorige eeuw onder leiding van stadshistoricus Peter Schipper, maar ook voor de stadswandeling van Waardevol Tiel.

De organisatie zorgde voor een boekje met de beschrijving van de monumenten en een plattegrond. Vele exemplaren hiervan werden opgehaald bij de kiosk aan de Veemarkt, ooit het VVV-kantoor van Tiel dat weer even zijn oude functie vervulde. Bezoekers genoten van de vele plaatsen waar je normaal niet komt, of zelfs niet meer komen kan in de toekomst. Zoals het huis van de familie Hoogenboom aan de ambtmansstraat met de oudste lift van Tiel, dit staat te koop. Het huis van de dames Spiering, beroemd in Tiel, aan de Sint Walburgstraat is verkocht en wordt een appartementencomplex. Het huis stamt uit de 15e eeuw en bevat nog vele authentieke details zoals een eeuwenoude badkamer en een bijzonder trappenhuis.

In de voormalige Rechtbank vond de koekveiling plaats van de Tielsche Kermiskoek van de eerste nieuwe oogst van rogge en honing, naar het voorbeeld van Vlaggetjesdag. Ook dit was een groot succes, veel bezoekers en de opbrengst van 550 euro wordt geschonken aan de stichting Heartsafe.

Het terug halen naar Tiel van de Open Monumentendag was een initiatief van de Oudheidkamer. Jarenlang heeft dit evenement immers niet plaatsgevonden int Tiel omdat het tegelijk met het Fruitcorso was. Het Fruitcorso is een week verschoven en voorzichtig is er weer een poging gewaagd, het blijkt dus voor herhaling vatbaar.
Het Comité Tielse Open Monumentendag 2018 bestaat uit vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties met (vanzelfsprekend) belangstelling voor historisch Tiel zoals bijvoorbeeld de Stichting Ter Navolging en Stadsherstel Tiel.
De voorzitter van het comité, tevens voorzitter van de Oudheidkamer Tiel, de heer Martin van der Mark, vertelde na afloop dat hij tevreden was over het resultaat. Hij heeft van vele vrijwilligers en bezoekers lovende reacties ontvangen over de organisatie en het aanbod monumenten. Als er genoeg financiële middelen gevonden worden zal de Open Monumentendag zeker weer een jaarlijkse traditie in Tiel worden.

Meer berichten