Het Lingehoeve Diergeneeskunde CT-team voor de grootste paardenscan ter wereld met in het midden Katja Winderickx. (Foto: Arnd Bronkhorst)
Het Lingehoeve Diergeneeskunde CT-team voor de grootste paardenscan ter wereld met in het midden Katja Winderickx. (Foto: Arnd Bronkhorst) (Foto: Arnd Bronkhorst)

Grootste paardenscan bij Lingehoeve

Katja Winderickx (38) is de jongste mede-eigenaresse van de wijd en zijd bekend staande paardenkliniek De Lingehoeve in Lienden. Onlangs hebben ze daar 's werelds grootse paardenscan in gebruik genomen. "We zijn de eersten die dit doen."

Door Arno voor de Poorte

Lienden - Op donderdag 27 september heeft het Liendense Lingehoeve Diergeneeskunde de grootse paardenscan ter wereld officieel in gebruik genomen. Deze CT-scan was al twee maanden operationeel, maar vertoonde nog de nodige kinderziektes. Eigenlijk is de scan een doorontwikkeling van de humane (mensen) scan uit 2006. Dierenarts Katja vertelt dat het nieuwe aan deze scan is dat die een veel grotere ronding heeft. "Daar kan een paard bijna in zijn geheel in. Het grote voordeel van deze ruime opening van de scan is dat de caudale hals erin kan. En dus ook het bekken." Het gegeven dat dit kan is een wereldprimeur. "We zijn de eersten die dit doen."

De toegevoegde waarde van dit apparaat zit in het complete overzicht dat de artsen krijgen van het SI-gewricht van de paarden die door de scan gaan. Vroeger kregen ze dit enkel via echografische technieken te zien. En dan slechts de onder- of bovenkant. "Nu zien we het complete gewricht. Dat maakt onze diagnostiek veel trefzekerder. Hiermee zijn we in staat om veel sneller de spreekwoordelijke vinger op de zere plek te leggen door de gedetailleerde en completere scanoutput."

Collega-dierenartsen kunnen eigenaren met hun paarden doorverwijzen naar de Liendense kliniek. Hun eigen artsen onderhouden tijdens de onderzoeken het contact met de cliënt. "Uiteindelijk is dat een vertrouwensrelatie, licht Katja toe. "Daar blijven we tussen uit."

Met inzet van deze CT-scan is het doelgerichter behandelen mogelijk, ook het management achter het probleem verloopt stukken soepeler. "De paardenfysio, de hoefsmid en alle verdere teamleden die bij de behandeling van een paard betrokken zijn, hebben door deze methode sneller de neuzen dezelfde kant op staan," laat Katja vol overtuiging weten.

In principe is de scan geschikt voor zowel paarden, pony's als gezelschapsdieren. Ook de andere bedrijfsonderdelen van de kliniek maken er gretig gebruik van. "Mensen komen van heinde en verre om hun hond of kat door de scan te laten halen. Dat gebeurt ook op doorverwijzing." De paarden en andere dieren merken weinig van het scanproces. Als paarden een staande scan ondergaan, krijgen ze een lichte sedatie (verdoving). "Daar voelen ze weinig van. Als ze een liggende scan ondergaan, dan worden ze heel kalm wakker. Daar hebben we een gespecialiseerd anesthesieteam voor." Katje en haar collega's zijn ambitieus en willen grensverleggend bezig zijn. "Hier beogen we de meest optimale diergeneeskunde te beoefenen. We zijn ambitieus, met ons werk getrouwd en we wensen wereldwijde koplopers te zijn en te blijven in de diergeneeskunde. Dat laatste vraagt bijblijven en continu inspelen op allerlei nieuwe ontwikkelingen."

Meer berichten