Toen de poppetjes werden ingevuld kwam PvdA-fractievoorzitter Daan Russchen als wethouder uit de hoge hoed. (Foto: Jan Woldberg)
Toen de poppetjes werden ingevuld kwam PvdA-fractievoorzitter Daan Russchen als wethouder uit de hoge hoed. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Wethouder soms ongevraagd kop van jut

De PvdA werd door winnaar Gemeentebelangen gevraagd mee te denken over een nieuwe coalitie. Uit de verschillende programma's werd één programma gedestilleerd. Toen de poppetjes werden ingevuld kwam PvdA-fractievoorzitter Daan Russchen als wethouder uit de hoge hoed. Russchen was op dat moment nog verantwoordelijk voor afdeling Marketing & Communicatie van Sportfondsen Nederland maar hoefde niet lang na te denken en ging de uitdaging aan.

Door Jan Woldberg

Buren - Russchen: "Het valt mij mee, we hebben een college met ambitieuze veertigers die elkaar wat gunnen en we hebben veel lol." Volgens Russchen maken mensen de muziek en zit hij niet in het keurslijf van een strak programma. "Wij regeren in de geest van het coalitie programma op hoofdlijnen en halen die alleen uit de kast als er conflicten zijn."

Maatwerk

Ruschen is tevreden met de aandacht voor preventie en sociale samenhang. "Wij gaan voor maatwerk per kern met alle ruimte voor inwonersinitiatieven en dat willen wij onder andere doen met een leefbaarheidsbudget." Russchen kiest voor een gerichte aanpak. "Als blijkt dat overgewicht een probleem is in Maurik en Lienden dan richten wij daar onze pijlen op."

Russchen: "De raad is voor de helft nieuw en iedereen zoekt naar zijn rol en voor hem was het wel verrassend dat hij na een feestelijke installatie al snel op de pijnbank werd gelegd." Op het beladen dossier van veilig thuis had ik het gevoel dat mijn kop er af moest." Maar Daan realiseert zich dat de wethouder soms ongevraagd kop van jut is.

Daan bezocht onlangs met veel plezier de werkzaak en sorteerde daar washandjes en zag dat de sociale werkvoorziening werkt. Russchen roept raad en college op zichtbaar zijn. Met de raad on tour heeft heeft Daan het idee om met de raad in een touringcar op pad te gaan en een bezoek brengen aan Wind en zonneparken. Russchen pleit voor energiecoöperaties waarbij georganiseerde burgers zelf het initiatief nemen.

Weinig aandacht

Volgens Russchen krijgt de plaatselijke politiek te weinig aandacht van de media. " De burger is gebaat bij objectief gemeentenieuws en de gemeente moet meer doen met nieuwe media". Daan noemt de Facebook pagina Politiek nieuws Neder Betuwe hoe het ook kan. Ook regio tv in samenwerking met omroep Gelderland zijn voor Russchen een must.

Russchen: "Ik ga voor een zelfstandig Buren, met oog voor de regio en samenwerken waar het kan. De inwoners voelen zich meer verbonden met hun kern dan met de gemeente en als het goed is georganiseerd dan zal het de mensen een biet zijn hoe de gemeentegrenzen zijn bepaald." Ruschen stelt voor om in de regio samen de energietransitie op te pakken. Een prima manier om elkaar te leren kennen en zo uiteindelijk mogelijk te komen tot een gemeente Rivierenland.

Meer berichten