Marieke met Tiels Flipje aan de Groenmarkt, straks op 13 en 14 oktober omringd door een podium, horeca en heel veel Nederlandstalige muziek.
Marieke met Tiels Flipje aan de Groenmarkt, straks op 13 en 14 oktober omringd door een podium, horeca en heel veel Nederlandstalige muziek. (Foto: )

Smartlappenfestival viert vijftiende editie

Liefhebbers van smartlappen, koren, meezingers en tranentrekkers kunnen hun hart weer ophalen in Tiel. Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober wordt daar voor de 15e keer het jaarlijkse smartlappenfestival gehouden.

Door Marjon de Lange

Tiel - Marieke Smits is voor het derde jaar vrijwilligster op het smartlappenfestival. "Ik ben liefhebber van het Nederlands lied" vertelt ze. Tijdens het drukbezochte festival krijgt ze daar eigenlijk maar weinig van mee. "Ik werk achter de bar aan het plein, het is erg druk, maar wel enorm leuk om te helpen. Ik zing mee en doe dansjes achter de bar, ik hou van entertainment."

Overvol programma

Op zaterdag zijn er maar liefst 24 koren in Tiel. "Ze treden op verschillende plaatsen op in de binnenstad, herkenbaar met bijvoorbeeld een beachflag of andere duidelijke markering", vervolgt Marieke. ""Een absolute aanrader is de Visafslag aan het Plein, een geweldig punt om een optreden op te houden." Zaterdag wordt spectaculair afgesloten. "Aan het einde van de dag verzamelen alle koren aan de Groenmarkt, zij gaan dan een gezamenlijk optreden verzorgen, er zullen ongeveer 1.000 stemmen klinken", aldus Marieke, "dan wordt ook bekend gemaakt welk koor dit jaar volgens de jury het beste was en aan hen wordt een wisseltrofee uitgereikt."

Klinkende namen

Zondag is dé dag voor de nationale artiesten, beroemdheden, en Marieke kent ze allemaal. "In verband met het jubileum komen er nog meer bekende namen naar Tiel dan voorgaande jaren", gaat Marieke verder. "Artiesten zoals Jannes, Sieneke, Henk Dissel, Mark Fledderman, Johny Gold en Nelis Leeman die nu zo'n grote hit heeft met Trots op jou. En het is natuurlijk geweldig dat onze eigen Tielse Frans Duyts ook weer gewoon op de Groenmarkt komt zingen, dat zorgt voor veel publiek, maar ook op Jaman komen heel veel mensen af", aldus Marieke "Echte publiekstrekkers en het programma op zondag wordt aan elkaar gepraat door presentator Rob Ronalds en onze sponsoren worden dan ontvangen in de VIP-tent."

Braderie aan het Plein

Ze vindt het jammer dat de winkels op zondag niet open zijn. "Maar er is dit jaar wel voor het eerst een braderie op het Plein", zegt Marieke enthousiast: "Ik denk dat het een schot in de roos is want alle kramen waren in no-time verhuurd!"

Dankbaar werk

Er komt heel wat kijken bij de organisatie van zo'n groots opgezet festival. "Het is een drukke periode", volgens Marieke, "zaterdagochtend om 7 uur worden er bijvoorbeeld al broodjes gesmeerd voor de koren. Je wordt geleefd, maar niet voor niets. Zaterdag- en zondagavond is er voor alle vrijwilligers een afterparty bij de Merckt aan het Plein in Tiel. Wij krijgen dan een eigen optreden, zaterdag door D.J. Michael en zondag door niemand minder dan Marc Fledderman!"

smartlappenfestivaltiel.nl

Meer berichten