Wethouder Groen hijst de regenboogvlag samen met leerlingen bij Lingecollege aan de Heiligenstraat. (Foto: Jan Bouwhuis)
Wethouder Groen hijst de regenboogvlag samen met leerlingen bij Lingecollege aan de Heiligenstraat. (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Coming out day: Gemeente Tiel doet voor honderd procent mee

In Tiel telt iedereen mee. Daarom deed de gemeente mee aan de Coming out day op 11 oktober 2018. "Het is nodig aandacht te blijven vragen voor de acceptatie en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen. Want dat gaat niet automatisch", aldus Ben Brink, wethouder integratie en inclusiebeleid (vrij vertaald: insluiting in de samenleving - red.).

Door Marjon de Lange

Tiel - In de ochtend werd op diverse plaatsen de regenboogvlag gehesen. Later in de middag vond de eerste Tielse Regenboogbijeenkomst plaats in Zinder.

Doel van de Coming out day is om aandacht te vestigen op het feit dat iedereen onderdeel uitmaakt van de Tielse samenleving. Helaas is dat nog niet het geval, zo vertelt een oudere bezoeker bijvoorbeeld tijdens de gezellige na-zit in Zinder dat hij zijn geaardheid niet meer verbergt, "ik woon al 44 jaar in Tiel maar ik voel nog steeds dat ik er niet te koop mee kan lopen."

Aandacht voor jongeren

De Tielse organisatie heeft vooral ook aandacht besteed aan jongeren. "Zij staan soms aan de rand van coming out en zij moeten weten dat er zeker ook plaats voor hen is", aldus wethouder Brink. Diverse scholen betrokken hun leerlingen actief bij het hijsen van de regenboogvlag en besteden via projecten de komende tijd aandacht aan dit onderwerp.

Tijdens de bijeenkomst in Zinder kroop verhalenvertelster Paulien Seebregt in de huid van de 17-jarige Nine, die thans door het leven gaat als Niek. Een indrukwekkend verhaal over eenzaamheid, de worsteling en de acceptatie, of juist niet, door de omgeving. "Het zou iedere dag Coming out moeten zijn en niet alleen op 11 oktober", stelt Paulien.

Blij met het initiatief

Cees Anker is vrijwilliger bij de Roze Soos in Tiel én een drijvende kracht achter de Tielse Coming out day. Hij kan terugkijken op een succesvolle dag. "Het idee is overgewaaid uit de USA", vertelt Cees, "het bestaat al lang en dit is de eerste keer dat we er in Tiel zo uitgebreid aandacht aan besteden. Vorige jaren deed Stadhuis Tiel altijd wel iets, maar dat was kleinschalig." 2018 is wat Cees betreft het draaiboek voor de komende jaren.

Voor sommige bezoekers van de Coming out Day in Zinder was het ook een kennismaking. "Wij wonen nog niet zo lang in Tiel", vertelt een aanwezige, "het is fantastisch dat een kleinere plaats als Tiel hier aan meedoet. Wij hebben zelf gelukkig nog geen negatieve ervaring hier."

Meer berichten