Yasmina Paroni wijst aan waar de ondergrondse container in Wadenoijen komt te staan.
Yasmina Paroni wijst aan waar de ondergrondse container in Wadenoijen komt te staan. (Foto: Rob Hirschmann)

Bewoners bijgepraat over afvalsysteem

AVRI is begonnen aan een megaklus: het plaatsen van de ondergrondse containers in de regio. Om bewoners te de kans te geven om te reageren op de voorgestelde plekken van de ondergrondse restafvalcontainers, organiseerden AVRI en de 10 AVRI-gemeenten in de afgelopen weken 27 informatiebijeenkomsten. Veel bezoekers kwamen met praktische vragen, maar er was ook kritiek op de locaties van de containers.

WADENOIJEN - Het is op deze dinsdagmiddag rustig bij obs De Waayer in Wadenoijen. Een deel van de basisschool is tijdelijk ingericht als informatiecentrum over de afvalcontainer die straks midden in het dorp zal worden geplaatst. Medewerkers van AVRI en gemeente Tiel staan klaar om belangstellenden te ontvangen, maar die laten nog even op zich wachten. Het gros van de bezoekers komt past 's avonds, is de verwachting. Maar Wadenoijen is ook een beetje een uitzondering in het gebied: niet iedereen in het dorp hoeft straks hun restafval naar de container te brengen. Het dorp is te klein voor een tweede ondergrondse container om naar uit te wijken. "In dit geval kunnen inwoners kiezen. Ze mogen kiezen om aangesloten te worden op de ondergrondse restafvalcontainer, maar ook om de grijze container te behouden", vertelt Yasmina Parodi namens AVRI. Zij vertelt dat er voorafgaand aan de bijeenkomst in Wadenoijen al ruim 2.500 gesprekken met bewoners zijn gevoerd. Maar in feite ligt het aantal hoger. Er rijdt namelijk ook een informatiebus door het gebied. "Daar kregen we juist meer vragen als: wat moet ik doen met mijn oude schoenen of plastic speelgoed?"

Verschillende reacties

Bezoekers reageren verschillend. "De één zegt: fijn, lekker dichtbij die container. De ander zegt juist heel cynisch: lekker, zo vlak voor mijn deur!" Toch zijn de meeste mensen niet boos of zeer negatief, stelt ze. "Natuurlijk zijn er mensen die het oneens zijn de invoering van het systeem. Maar écht boos, dat zijn de meeste mensen die wij spreken niet. Veel hebben juist suggesties voor een andere locatie." Het gros van de vragen is praktisch, zoals over welke zakken je moet gebruiken, wat er met het blik moet gebeuren en wat het kost. Op die eerste vraag reageert Parodi: "Het maakt niet uit, zolang het maar in de bak past van 30 liter. Een 30 liter pedaalemmerzak of twee kleine zakken passen er prima in." Op de andere twee vragen kan ze nog geen antwoord geven. De tarieven worden op 18 oktober vastgesteld. Dan wordt er ook meer duidelijk over het blik.

Locatie

De container in Wadenoijen komt op de hoek van de Kasteelweg en de Kampweg, vlakbij de speeltuin. Dat stuit op kritiek van omwonenden, die de container liever tegenover willen hebben. "Bij de speeltuin is niet goed. Daar spelen kinderen", aldus Marjolein van Doorn. "Ik ben niet tegen het systeem, dat vind ik namelijk prima. Maar ik ben het niet eens met de locatie. We zijn bang voor stankoverlast en ongedierte. En dat mensen straks de zakken er gewoon naast gooien. Dat is gevaarlijk voor dieren, want die maken zo'n zak open." De locatie staat nog niet vast: als de suggestie van de bewoners aan 19 richtlijnen voldoet, dan kan hij nog worden verplaatst. In het gebied van de nieuwe gemeente West-Betuwe gebeurde dat in 20 procent van de gevallen.

Meer berichten