Foto: ZRT

Alle schoolpleinen rookvrij in 2020

Op 1 november werd de inspiratiebijeenkomst Rookvrije Generatie gehouden in Ziekenhuis Rivierenland. Hiervoor werken zij samen met Tielse artsen en de GGD. Onder de genodigden en sprekers waren vertegenwoordigers van bijvoorbeeld onderwijs en sportverenigingen, maar ook van bedrijven en het KWF Kankerbestrijding. Namens de gemeente Tiel nam wethouder mevrouw Carla Kreuk het woord.

Door Marjon de Lange

Tiel - Onze kinderen zijn de toekomst. Iedereen weet dat roken slecht voor de gezondheid is, de preventiemedewerker van het GGD roept op om vooral een goed voorbeeld voor de kinderen te zijn en met z'n allen te werken aan een rookvrije generatie. Nog altijd rookt 4 procent van alle kinderen passief mee, maar Nederland is op de goede weg want in 2009 was dat nog 15 procent. Helaas is het aantal jongeren dat actief gaat roken nog niet gedaald en rookt nog steeds 23,1 procent van onze bevolking. Dat zijn toch nog steeds zo'n 3 miljoen mensen. Stoppen met roken is niet makkelijk, maar roken verbieden ook niet, gelukkig hoef je dat niet alleen te doen, er is hulp en begeleiding voor stoppers en nu een samenwerking voor het realiseren van een uitgebreider rookverbod.

Gemeentebeleid

Wethouder Kreuk memoreert de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw, toen het nog heel gewoon was om bij een verjaardag een glaasje met sigaretten op tafel te zetten en de stoere Marlboro-man menig vrouwenhart sneller deed kloppen. Stoppen met roken is tegenwoordig onderdeel van het gezondheidsbeleid van de Gemeente. Niet alleen richting de inwoners maar ook voor de ambtenaren. Namens KWF Kankerbestrijding spreekt Bart de Wolf. Hij is er blij mee dat Nederland de handen ineen slaat voor een rookvrije generatie. Binnen de Alliantie Rookvrij zijn al 125 partner-organisaties actief.

Paul Verploegen, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, benadrukte dat een ziekenhuis een tegenstrijdige rol in anti-rookbeleid heeft. "Wij zijn er eigenlijk om mensen beter te maken", vertelt hij, "het is een goede zaak dat ons beleid nu ook gericht is op preventie. Voor de patiënten, inwoners maar ook voor onze medewerkers en vrijwilligers (ca. 1800 man)." Roken is slecht voor de economie, het leidt namelijk tot een hoger ziekteverzuim en minder productiviteit.

Sport en spel

Het is een goed begin niet te roken waar kinderen zijn. De recente prijsverhoging van tabak heeft wellicht niet genoeg effect. "Mijn dochter studeert in Ierland", vertelt een deelnemer, "daar kost een pakje sigaretten nu al 10 euro, ze is nu wel gestopt, maar als ze straks klaar is met studeren en goed verdient kan ze zo weer beginnen." Iedereen kan bijdragen aan de rookvrije generatie. Het doel is te proberen om plekken waar veel kinderen komen rookvrij te maken. Zoals in de kinderopvang, schoolpleinen, speeltuinen, buitenzwembaden, dierentuinen en attractieparken. In 2020 moeten alle schoolpleinen rookvrij zijn. Scholengemeenschap De Lingeborgh is er al mee begonnen. Eerst met een rookverbod voor de leerlingen daarna ook voor de docenten. Maar wel met toezicht én ondersteuning voor de stoppers. Onder de aanwezige Tielse sportverenigingen wordt al toegezegd per 1 januari 2019 mee te doen met het rookverbod, en dan ook op de sportvelden.

Meer berichten