''Politiek maak je in de dorpen.'' Dat is de lijfspreuk van Sander van Alfen, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Buren.
''Politiek maak je in de dorpen.'' Dat is de lijfspreuk van Sander van Alfen, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Buren. (Foto: )

Ronde langs kernen Buren: 'Onze dorpen zijn geen eenheidsworst'

''Politiek maak je in de dorpen.'' Dat is de lijfspreuk van Sander van Alfen, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Buren. Hoe kan van Alfen met de grootste partij van Buren een stempel drukken op de politiek?

Door Jan Woldberg

Buren - In 2006 deed Sander tijdens een bijeenkomst van D66 zijn mond open en voor hij het wist zat hij als 23-jarige in de raad. Al snel maakte hij de overstap naar Gemeentebelangen en werd wethouder. Tweeënhalf jaar geleden moest hij noodgedwongen opstappen. "Ik zat niet bij de pakken neer en koos bewust voor het fractievoorzitterschap. Met kandidaten uit alle dorpen is per kern geappelleerd aan de eigenheid van de kernen, en de partij werd beloond met acht zetels. "Dat schept verplichtingen die wij willen verzilveren."

Op de eerste plaats gaat er voor leefbaarheid 30.000 euro naar de dorpen. Onder het motto geen draagvlak geen geld verwacht hij dat de burgers zelf met initiatieven komen. Van Alfen: "Onze dorpen zijn geen eenheidsworst en daarom willen wij net als voor de verkiezingen de dorpen langs om te kijken wat er leeft." Hij wil ook ambtenaren als contactambtenaar vrij te maken om de dorpen te bezoeken.

Als het aan van Alfen ligt gaat Buren de hondenbelasting afschaffen. Volgens hem een zinloze belasting die net zo goed op zou kunnen gaan voor kattenbezitters. De afschaffing kost 200.000 euro en als het op een compromis zou aankomen wil hij dit geld teruggeven aan de hondenbezitter in de vorm van voorzieningen.

Hoewel van Alfen zich bewust is van de kwetsbaarheid van Buren wil hij geen herindeling. Voor hem is het wel onvermijdelijk om meer in regioverband samen te werken.

Als voorbeeld noemt hij het succes van de Werkzaak die Buren en Neder- Betuwe samen runnen. Om het grote personeelsverloop op te vangen zouden volgens hem in regioverband bepaalde afdelingen kunnen worden samengevoegd.

Verder wil hij met de regio bij de provincie de slechte bereikbaarheid van Buren aan de orde stellen. Sander: "Waar Neder-Betuwe drie treinstations heeft, moet de Gemeente Buren het doen met ontoereikende busverbindingen dat moet beter."

Volgens van Alfen is de slager van Beusichem met zijn folder, waar ook verenigingen een plaats krijgen, beter in staat om de burger te bereiken dan de gemeente.

Wat hem betreft moet de gemeente een inhaalslag maken met betrekking tot sociale- en lokale media, en daarbij ook de laatste ontwikkelingen rond omroep Gelderland en de lokale tv meenemen.

Meer berichten