In 2017 kon de Sint probleemloos met de pakjesboot aanleggen aan de Tielse Waalkade. Hoe zal dat dit jaar gaan? (Foto: De fotopiet)
In 2017 kon de Sint probleemloos met de pakjesboot aanleggen aan de Tielse Waalkade. Hoe zal dat dit jaar gaan? (Foto: De fotopiet) (Foto: De fotopiet)

Vanaf 12.30 uur vol verwachting aan de Tielse Waalkade staan

Sinterklaas is met zijn pakjesboot onderweg naar Tiel. Afgelopen zaterdag waren er al inspectiepieten in het centrum van Tiel die verschillende oud-Hollandse spelletjes deden met de kinderen, zaterdag 24 november is de grote intocht van de Sint.

Tiel - Vrijwilligers van de Stichting Sint in Tiel (kortweg: SinT-red.) maken zich ondertussen zorgen over de historisch lage waterstand van de Waal. "Kan de pakjesboot wel aanleggen?" vraagt voorzitter Albert van der Linden zich af, "met zulk laag water is de rivier ondiepen de vaargeul smal en kunnen er ook minder pakjes geladen worden." Achter de schermen zijn zij voor alle zekerheid aan het werken aan een noodplan. "Misschien moet de pakjesboot maar gewoon een aantal keren heen en weer varen."

Tielse traditie

"Maar op wat voor manier de Sint ook aankomt" gaat voorzitter Albert verder, "hij zal altijd verwelkomd worden door onze burgemeester. We gaan er gewoon van uit dat we allemaal om 12.30 uur aanstaande zaterdag aan de Tielse Waalkade zijn. Daar is Cees van der Meer weer, dit is de derde keer alweer dat hij het programma presenteert. Het is hem op het lijf geschreven." Volgens Tielse traditie is daar ook weer Opa Piet bij aanwezig. Hij treedt vast op om de wachtende kinderen te vermaken. Tiels dweilorkest De Eigenheimers zorgt voor de muziek. "Ik ben in 1991 begonnen met de organisatie van de intocht van de Sint in Tiel", vertelt Albert, "toen was Opa Piet er ook al bij. Hij is bekend bij de Tielse kinderen."

Middagprogramma

Om 13.00 uur wordt de pakjesboot verwacht. "Er zijn voor het tweede jaar danspieten van dansschool AGA bij", gaat Albert verder, "na een groot feest op de Waalkade, met natuurlijk veel pepernoten zal de Sint om 14.00 uur op de Groenmarkt voor de Hema zijn." De zetel van de Sint is daar op een klein podium, zonder trappen. "Dat hebben we bewust gedaan", aldus Albert, "om het voor de kinderen toegankelijker te maken. Er zullen altijd verlegen kindjes blijven die Sint heel eng vinden." Volgens Albert duurt dat nooit lang. "Zeker als ze zo naar hem toe kunnen lopen." De hele middag blijven de Pieten in de gezellige binnenstad, De Eigenheimers zijn daar dan ook te vinden samen met dweilorkest de Deurklinkers.

Nieuwe website

Het hele programma is terug te lezen op de nieuwe website van SinT. "Eén van onze vrijwilligers heeft voor een nieuwe website gezorgd. Het ziet er erg professioneel uit." Vol verwachting klopt ons hart...

Meer berichten