Eerste rookvrije sportveld Tiel een feit


Foto:

Eerste rookvrije sportveld Tiel een feit

Tielse Rugby-vereniging De Scrumboks geeft het goede voorbeeld. Vanaf 1 januari 2019 mag daar niet meer gerookt worden, zelfs niet buiten bij de sportvelden, er is ook geen aparte rookhoek. Het doel is kinderen niet meer te confronteren met rook en roken, maar ook een schonere vereniging.

Door Marjon de Lange

Tiel - Voorzitter Alex Meeter is degene die zich hard gemaakt heeft voor dit initiatief. "Vooropgesteld dat ik écht het goede voorbeeld wil geven moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf een ex-roker ben. En die zijn het fanatiekst. Ik irriteerde me vreselijk aan peuken op het sportveld, overal op de grond, bijvoorbeeld om de bankjes heen. En ook aan die lelijke rookzuil bij de ingang van ons clubhuis. Die hebben we verplaatst, maar ik wilde meer, ik wilde er vanaf. Overal waar kinderen zijn, wordt gewoon gerookt en grote mensen moeten met z'n alleen een voorbeeld zijn. Niet alleen in roken, wij schenken bijvoorbeeld ook geen alcohol tijdens grote jeugdtoernooien."

Anti-rookbeleid

Vanaf 1 januari mag er dus nergens meer gerookt worden bij de Scrumboks. "Ik ben nu 6 jaar voorzitter van de Rugby-vereniging en ga graag met de tijd mee. Ik volg veel op tv en social media en kwam zo met het onderwerp in aanraking. Ik werk bij Ziekenhuis Rivierenland en ook daar wordt veel aandacht aan rookbeleid besteed. Samen met onder andere de GGD en de Tielse huisartsen hebben zij als doel een rookvrije generatie te gaan maken. Als sportvereniging werk ik daar graag aan mee. Ik ben niet zo'n man van papier, ik heb geen plan van aanpak of zo gemaakt, ik deelde mijn idee gewoon vorig jaar in de wandelgangen en besprak het met de andere bestuursleden. Daarna tijdens de ledenvergadering en de reacties waren positief. Ons nieuwe beleid wordt gewoon geaccepteerd door de rokers", aldus Alex.

Hart voor de club

"Ik heb op internet allerlei materiaal kunnen bestellen, gratis. Aan onze hekken hangen nu blauwe rookvrij-borden, zoals op de foto. Ik hoop natuurlijk dat alle sportverenigingen volgen. Niet alleen onze buren van Sportpark Rauwenhof (Beethovenstraat Tiel-red.), maar ook heel Tiel. Het begint nu op social media bekend te worden en ik hoop dat het ook een positieve indruk gaat geven voor rugby. Samen met mijn broer heb ik de laatste jaren veel energie gestoken in onze sport en onze club, om beide zo goed mogelijk in de picture te zetten. De Scrumboks bestaan al sinds 1976, mijn oom, Hendrik Meeter, is het gezicht van onze club."

Rugby-experience

"Natuurlijk willen we ons ledental graag uitbreiden van circa 100 naar 150 leden bijvoorbeeld. Daarom geef ik rugby-demonstraties op scholen en tijdens koningsdagen. En we hebben de Rugby-experience, voor 10 euro kennis komen maken en tien lessen meetrainen. Daarnaast blijf ik zeker doorgaan met het promoten van rookvrij, ik ben door het ziekenhuis gevraagd als spreker bij hun volgende inspiratiebijeenkomst."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden