Fractievoorzitter Joop de Jonge is met zijn Partij voor de Dieren, in het behoudende Rivierenland, het geweten van dierenwelzijn. (Foto: Jan Woldberg)
Fractievoorzitter Joop de Jonge is met zijn Partij voor de Dieren, in het behoudende Rivierenland, het geweten van dierenwelzijn. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Door import en vrouwen toch in Betuwe

Door Jan Woldberg

Joop komt op voor dierenwelzijn

Fractievoorzitter Joop de Jonge is met zijn Partij voor de Dieren, in het behoudende Rivierenland, het geweten van dierenwelzijn. Een opmerkelijk verhaal, want de partij deed in eerste instantie alleen mee in vijf grote steden en zit nu met twee zetels in de raad van Buren. De Jonge: "In 2010 deden we voor het eerst mee aan de verkiezingen. Toen was er nog geen sprake van die enorme brand, dat was pas in 2017."

Buren - "We hebben in 2010 campagne gevoerd tegen megastallen als de Knorhof, met als motto 'Buren knort tegen megastal de Knorhof'. Vooral in Erichem werden zoveel stemmen binnen gehaald dat de Partij voor de Dieren haar intrede deed in de raad. De andere partijen en veel inwoners zien de Partij als wereldvreemde activisten uit het Westen van het land." De Jonge vervolgt: "Onze kiezers zijn voornamelijk import en vrouwen die zich bekommeren om dierenwelzijn."

'Alles of niets'

Na de verkiezingen had de PvdD graag meegedaan in het nieuwe college, als dat wat had opgeleverd voor dierenwelzijn, bijvoorbeeld een bouwstop op veehouderijen. De huidige coalitiepartijen waren er al snel uit en daarin was geen plaats voor de activistische Partij voor de Dieren. De Jonge: "Omdat het voor ons alles of niks is, en dat zat er niet in.

'Dan maar in de oppositie'

Als compromis een klein beetje meer ruimte voor een varken of een kip, maar een miserabel leven, is voor ons geen oplossing. Dan maar 4 jaar in de oppositie." Hoewel de Partij van de Dieren in de raad twee zetels heeft, staat deze activistische partij in de media volop in de schijnwerpers en dat is volgens De Jonge ook de bedoeling. Wat betreft het verloop van de formatie is Joop daarom verbaasd dat de Partij van de Dieren als winnaar, werd afgescheept met een formeel gesprekje voor de bühne wat bij voorbaat kansloos was..

'Ik had graag meegedaan'

De Jonge: "Ik had graag meegedaan in het nieuwe college als dit significante winst had opgeleverd voor dierenwelzijn, bijvoorbeeld een bouwstop op veehouderijen. Volgens de Jonge is de dierenwelzijnsnota die in diverse gemeenten werd omarmd in Buren weggehoond.

De Jonge kan zich opwinden over de mogelijkheid dat de afgebrande Knorhof mogelijk de kans krijgt twee keer zo groot te worden. Het college is dankzij fel verzet van de PvdD, van gedachten veranderd en zal niet meewerken aan uitbreiding van de Knorhof.

'Herindeling onvermijdelijk'

De gemeenten in Rivierenland zijn volgens de commissie Sterk Bestuur van de provincie te klein om de huidige problemen aan te pakken. De Jonge is van mening dat de enige oplossing een grootschalige herindeling is.

Wat hem betreft dan maar meteen één grote gemeente Rivierenland, waarin meer aandacht is voor de milieuproblemen in de regio en natuurlijk maximale aandacht voor het dierenwelzijn.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden